Socialdemokraternas jobbpolitik är inte lösningen!

Notan för arbetsförmedlingen landar på cirka 77 miljarder kronor om året och har för den stora budgeten knappast levererat acceptabla resultat, skriver Muf Eskilstunas ordförande Joanna Johansson och vice ordförande Albin Johansson.

Notan för arbetsförmedlingen landar på cirka 77 miljarder kronor om året och har för den stora budgeten knappast levererat acceptabla resultat, skriver Muf Eskilstunas ordförande Joanna Johansson och vice ordförande Albin Johansson.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt/replik2023-01-20 16:23
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en debattartikel av Teresa Carvalho, riksdagsledamot för Socialdemokraterna i Sörmland, publicerad i Eskilstuna Kuriren den 9/1-23, pratar hon om jobbpolitiken. Teresa Carvalho hyllar i artikeln både den tidigare regeringens arbete samtidigt som hon kritiserar den nuvarande regeringens insatser för att få bukt med problemen som vi står inför. 

Ett exempel som tas upp i debattartikeln är att Sverige tack vare den förra regeringen med Socialdemokraterna i spetsen nu har 45 000 fler människor i arbete än 2014. Inte ett ord nämns dock om Stefan Löfvens löfte om lägst arbetslöshet i EU. 

Det är också viktigt att ha i åtanke att siffrorna som lyfts är någonting som låter bättre än vad det är. Den ökade andel människor i arbete är snarare en naturlig orsak av den befolkningsökning som vi haft i Sverige på senaste tiden – och är inte en effekt av Socialdemokraternas arbetsmarknadspolitik.



Nuvarande regeringens nedskärningar till arbetsförmedlingen kritiseras också för att försvåra människors väg in på arbetsmarknaden. Notan för arbetsförmedlingen landar på cirka 77 miljarder kronor om året och har för den stora budgeten knappast levererat acceptabla resultat. 

Nedskärningarna av nuvarande regering bör därför ses som en markering mot en tidigare dåligt förd jobbpolitik och ett uppbrott mot tidigare mönster av att ösa pengar på någonting som faktiskt inte har fungerat. 

Sverige har i dag en arbetslöshet på cirka 6,4 procent. Det är 360 000 människor utan jobb. Med den statistiken så borde man se problemet för vad det är. Arbetsförmedlingen dyr, ineffektiv och borde därför reformeras i grunden snarare än att tas i försvar som lösningen på arbetslösheten. 

Vi har provat att försvara den, nu är det dags att tänka om. En nedskärning av medlen till myndigheten i nuläget är därför ett naturligt steg mot en helt nedlagd arbetsförmedling i framtiden.



Teresa Carvalho och Socialdemokraterna vill gärna slå sig för bröstet för Sveriges höga sysselsättningsgrad, men de har själva bidragit till att försämra ungas ställning på arbetsmarknaden under sin tid vid makten. Vi vet att jobb är en av nycklarna till att knäcka både kriminalitet och utanförskap och framför allt en otroligt stor del i en lyckad integration. 

Kort sagt är det bra för Sverige att Sverige jobbar. 

Det är därför beklagligt att det motarbetats från tidigare regering. En av många saker som bidragit till försämringen är Socialdemokraternas hantering av beskattningen på arbete. Där ingår bland annat en fördubblad arbetsgivaravgift för unga. Någonting som har visat sig förödande för ungdomsarbetslösheten. 

Som en konsekvens av denna försämring för arbetsgivare att anställa just ungdomar hade Sverige 2021 en ungdomsarbetslöshet på 23 procent. Detta går att jämföra med USA som hade 8,3 procent. Detta är verkligen inte statistik kopplat till en bra jobbpolitik.


Socialdemokraterna och Teresa Carvalho borde därför se över och granska konsekvenserna av en egen arbetsmarknadspolitik innan man ger sig på nuvarande regerings politik. 

Joanna Johansson
Ordförande, Muf Eskilstuna

Albin Johansson
Vice ordförande, Muf Eskilstuna