MP har ingen lösning på klimatkrisen

Brasiliansk regnskog.

Brasiliansk regnskog.

Foto: Edmar Barros

Debattsvar2023-10-11 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på en insändare den 3 oktober. Klimatambassadören för MP Södermanland Björn Åslund skrev en insändare i Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs Tidning den 3 oktober. Rubriken på insändaren var "Vetenskapsförnekare styr klimatpolitiken". Vilken klimatpolitik står för klimatambassadören Björn Åslund får läsaren inte veta, eller är MP.s politiken att visa sitt missnöje mot SD? Miljöpartiets politik är tydligen att få bort Sverigedemokraterna och klimatet är räddat. Något annat mål visar inte Björn Åslund på.
Är lösningen så enkel som att anklaga SD? Personligen tror undertecknad inte på denna teori. I ärlighetens namn räcker det inte att skriva metervis om att det finns en miljökris; vi måste fundera vidare. Ett exempel kan vara vår glupande aptit på att asfaltera och hugga ner lövträd och barrträd utan några som helst hämningar. Regnskog avverkas för att få mer betesmark och åkermark.
Går vi vidare med exemlet regnskog så avverkade Brasiliens förra högerregering årligen regnskog lika stora arealer som Södermanlands yta. Tittar vi på hela regnskogsbältet en gång i tiden från Rysslands norra del till Sydamerika och hur det ser ut idag förstår vi kanske att naturen måste reagera.
Kan vi återskapa detta och på så sätt rädda vårt klimat? Eller håller vårt klimat på att söka sitt nya jämviktsläge? Det är frågor som Björn Åslund skall ställa sig. SD har i dag stor påverkan på vår politik men knappast på våra i dag olösta problem med att åtgärda våra klimatproblem. Sitta still i båten och hoppas att klimatet hittar sin nya klimatbalans eller backa bandet? Miljöpartiet har i vart fall ingen lösning trots namnet!
Nils Ronquist