En osannolik slump blev räddningen för man i Ärla

Räddningstjänsten i Ärla var ute på övning och körde fel. Det blev räddningen för en man som hade ramlat ner i ett vattenfyllt dike.‒Jag trodde först att det var en del av övningen, men insåg snart att det var skarpt läge, säger Simon Gindemo, brandman i Ärla.

Simon Gindemo (till höger) och Samuel Rönnbrink vid den nya insatsbilen.

Simon Gindemo (till höger) och Samuel Rönnbrink vid den nya insatsbilen.

Foto:

Eskilstuna2017-12-09 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan 1996, då det beslutades att den kommunala deltidsstyrkan skulle plockas bort, har räddningstjänsten endast haft en frivillig styrka i Ärla.

Fram tills i söndags kväll. Då startade det första passet för förste insatsperson (fip), räddningstjänstens sju man starka satsning i Ärla.

‒Det är en otrolig satsning som räddningstjänsten i Eskilstuna gör här i Ärla. Det har pågått ett kontinuerligt arbete sedan 2014 som har lett fram till det här, säger Thomas Johansson som är stationschef på brandstationen i Ärla.

De första insatspersonerna i Ärla, som tillsammans i skift kommer att tjänstgöra dygnet runt alla dagar på året, är sju till antalet. De har varit en del av den frivilliga räddningstjänsten i Ärla i mellan fyra och 13 år. Med den nya satsningen kommer en ny välutrustad utryckningsbil som den tjänstgörande fip:en har. Vid larm ska denne inom 90 sekunder vara på väg till olycksplatsen.

‒Istället för att fyra-fem man ska ta sig ner till stationen och byta om kan en person åka direkt. Om det handlar om ett hjärtstopp kan de minuterna handla om liv eller död, säger Samuel Rönnbrink, en av de första insatspersonerna i Ärla.

Att spara tid och snabbt få två ögon på platsen är de största vinsterna med den nya satsningen. Den tjänstgörande fip:en kan rapportera till stationen i Ärla och Eskilstuna och därmed meddela vilka resurser som krävs. Dessutom kan vägbeskrivning ges om så behövs.

Klockan 18.00 i söndags kväll inleddes det första passet för förste insatsperson i Ärla. Men redan ett par veckor innan satsningen drog i gång var bilen inblandad i ett skarpt läge. Räddningstjänsten i Ärla genomförde en övning i att hitta på skogsvägarna i omgivningen när dramat utspelade sig.

‒Helt plötsligt ser jag en handske sticka upp ur ett dike. Jag trodde först att det var en del av övningen, men insåg snart att det var på riktigt, säger Simon Gindemo.

Det som föranledde att Simon Gindemo och två andra brandmän, som färdades i den nya bilen, fick syn på mannen var en lyckosam felkörning.

‒Vi hade kört fel och jag ropar på radion att vi ska vända och köra tillbaka, 20 sekunder senare ser jag mannen. Det var en ren slump, säger Simon Gindemo.

‒Hjärnan slog över i arbetsläge, jag hade radion i näven och ropade att det var slut på övningen – nu var det skarpt läge, säger Simon Gindemo.

Tillsammans med sina kollegor lyckas Simon Gindemo få upp den kraftigt nerkylde mannen ur det djupa diket och kunde värma honom tills dess att ambulans anlände.

‒Han låg så till att han inte lyckades ta sig upp själv. Med tanke på de yttre förhållandena, noll grader, och att ligga i ett vattenfyllt dike med tunga blöta kläder blir man snabbt rätt dålig. Det hade kunnat sluta riktigt illa, säger Simon Gindemo.

De inblandade gjorde allting rätt menar Thomas Johansson på och likt alla andra förundras han över sammanträffandet som kan ha räddat mannens liv.

‒Det är häftigt att de är på rätt ställe vid rätt tidpunkt. Det känns på något sätt som att en lycklig stjärna lyser eller att någon håller en vakande hand över oss, så var det verkligen för den här mannen, säger Thomas Johansson.

Första insatspersoner (fip) i Ärla

Sju brandmän utgör styrkan som är första insatspersoner i Ärla i händelse av brand, olycka och räddningsinsatser. Den tjänstgörande förste insatspersonen ska vara först på plats när larmet går i Ärla. Satsning är tänkt att förhoppningsvis minska konsekvenserna av inträffade olyckor.