Stålforsskolans projekt blir bok

Genom projektet Erasimus träffas elever från Europas alla hörn. I veckan har Stålforsskolan i Eskilstuna stått värd och slutprodukten kommer dokumenteras. ‒ Vi ska trycka en bok som handlar om sättet av att lära av varandra, säger projektansvarige Roger Hildenborg.

Skolprojektet är gemensamt för flera länder i Europa. I veckan har Eskilstuna stått värd. På bild (f.v) Stam Ecaterima från Rumänien, Estefani Ardiaz från Sverige, Dorotea Sirvydyte från Litauen och Huseyin Snhey från Turkiet.

Skolprojektet är gemensamt för flera länder i Europa. I veckan har Eskilstuna stått värd. På bild (f.v) Stam Ecaterima från Rumänien, Estefani Ardiaz från Sverige, Dorotea Sirvydyte från Litauen och Huseyin Snhey från Turkiet.

Foto:

Eskilstuna2017-02-03 16:43
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I veckan har sjundeklassarna på Stålforsskolan i Eskilstuna haft besök av elever från Turkiet, Litauen och Rumänien. Skolan ingår i Erasimus, där olika skolor runt om i Europa gör gemensamma projekt. Detta projekt är med inriktning på teknik.

I onsdags var eleverna och besökte Tekniska museet i Stockholm. Där fick de bland annat bygga en robot.

Totalt är det 16 elever från Turkiet, Litauen och Rumänien som är på besök i Sverige och de är inackorderade hos olika värdfamiljer. Sammanlagt är det 16 sjundeklassare från Stålforsskolan.

Projektet ska hålla på i två år framöver och det här var första gången alla skolor träffades.

‒Poängen med det här är att man på olika sätt kan lära ut kunskap mellan flera länder och vi vill att det ska mynna ut i olika lärarstrategier. När projektet är slut ska vi trycka en bok som handlar om sättet av att lära av varandra, säger Roger Hildenborg, kordinator och projektledare på Stålforsskolan.

Stam Ecaterima, från Rumänien, är en av eleverna som är här på besök och hon är mycket positiv över besöket i Sverige.

‒Jag är så glad att få träffa nya människor och det här är en chans man får en gång i livet. Vi lär oss samarbeta med människor från andra länder på engelska, det är lärande, säger hon och får medhåll från Estefani Ardaiz som går på Stålforsskolan till vardags.

Dorotea Sirvydyte, från Litauen, menar att den svenska och litauiska skolan skiljer åt.

‒ I Litauen har vi skoluniform och en klocka som ringer när lektionerna är slut. Här i Sverige verkar elever och lärare ha en närmare relation med varandra än vad vi har.

I maj fortsätter projektet och då ska eleverna träffas i Rumänien.