M: Starta en busslinje till Solberga

28 maj 2018 05:31

SträngnäsMycket som en kommun ägnar sig åt är redan reglerat av staten. Därför blir kommunpolitik, till skillnad från rikspolitik, sällan ideologisk. Möjligen bortsett från den eviga frågan om vinster i välfärden. Men sånt har vi inte i Strängnäs. De få privata utförare vi har levererar bra verksamhet, men ekonomiskt går de på knäna.

Att detta gör det svårare att vara opposition i kommunfullmäktige än i riksdagen märks i Strängnäs. Man tvingas till polarisering för att överhuvudtaget synas. Motsättningar för motsättningarnas egen skull. Inte sällan i flammande upprördhet som ångande av politiskt egenintresse bråkar om rena formaliteter.

I värsta fall låtsas man till och med att komplicerade frågor kan reduceras till enkla ja eller nej i en kostsam folkomröstning. Att det är onödigt, för att frågan redan är partiskiljande och vanligt val samtidigt ska hållas, bryr man sig inte om. För att hetsa kan det ju ändå funka. Stad mot land, kommundel mot kommundel.

Men det går inte att styra en kommun med polarisering. Mötet med verkligheten kräver praktisk helhetsorientering som enar goda krafter och får saker gjorda.

I Strängnäs är det Moderaterna som står för den typen av politik. Det är vi som söker pragmatiska lösningar som fungerar i helheten och samlar majoriteter som liksom vi själva är mer intresserade av verkstad än snack.

Till exempel skuldsättningen. Där var Strängnäs bland värstingarna, bara ett fåtal kommuner har sämre soliditet än vi. Med den rådande majoriteten har vi dock äntligen börjat bli av med denna finansiella tvångströja. Vi har kommit en bra bit men mycket återstår.

Eller skolan. Där hörde vi till de sämsta i Lärarförbundets ranking. Men även där har vi moderater tillsammans med andra presenterat ett ambitiöst och – det ska erkännas – delvis svidande program för att komma till rätta med problemen.

Ett annat problem, som vi delar med andra kommuner, är att den växande e-handeln gör det svårare att bedriva handel i stadskärnan. I Strängnäs stad har vi sett det i såväl Coops aviserade nedläggning som Lidls flytt. Framför allt för de många som har svårt att ta sig till Solberga för att handla är detta ett problem.

Lagen ger oss inte rätt att starta egna affärer eller tvinga någon kvar. Men den hindrar oss inte att lindra problemen. Därför kommer vi moderater att tillsammans med näringslivet starta en ny stadsbusslinje till Solberga om vi får styra även efter valet.

Det är initiativ som dessa, starkare ekonomi, bättre lärande i skolan och att göra det möjligt att även vara gammal eller billös i Strängnäs, som vi menar med helhetsorienterad, problemlösande praktisk politik.

Mer verkstad än snack, kan man också kalla det.

Jacob Högfeldt (M)

Ordförande i kommunstyrelsen i Strängnäs

Thore Berggren (M)

Kandidat till kommunfullmäktige i Strängnäs

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa