Det var i april beskedet kom att Amazon web service (AWS) valt Eskilstuna, Västerås och Katrineholm för sin etablering i Sverige. Den serverhall som nu uppförs i Eskilstuna logistikpark ligger på en 200000 kvadratmeter stor tomt väster om flygplatsens landningsbana. Jättebygget kom i gång i somras med det irländska företaget Collen som huvudentreprenör och involverar 300 personer som nu jobbar i skift med markarbeten och kabeldragningar.
Amazon är en av många globala IT-jättar som valt Sverige för bygget av datacenter och serverhallar den senaste tiden. Här finns relativt låga energikostnader samt god tillgång på arbetskraft med rätt kompetens. Avgörande för att Amazon valde Eskilstuna som etableringsort var infrastrukturen och det geografiska läget. Men det finns fler förklaringar säger Darren Mowry.
‒Från Eskilstuna och Katrineholm kan vi ge kunder som Scania, Assa Abloy och Klarna korta svarstider från alla nordiska huvudstäder. Bredbandsutbyggnad, nätverksinfrastruktur, närhet till teknisk kompetens och tillgång till förnybar energi var också viktigt när vi valde att lägga datacentret här.
Hur fortskrider bygget av anläggningen i Eskilstuna?
‒Byggnationen går enligt plan och vi räknar med att kunna välkomna våra första kunder redan under 2018.
Hur går det med rekryteringsarbetet i Etuna respektive Katrineholm?
‒Vi rekryterar för fullt just nu. Ett av skälen till att vi valde att etablera oss i Sverige är den goda tillgången till teknisk kompetens.
Hur går ni tillväga?
‒Vi använder många olika kanaler, bland annat har vi genomfört rekryteringsträffar på orterna och vi får bra stöd och hjälp från kommunen och lokala rekryteringsfirmor.
Vad är det för typ av jobb/kompetenser ni söker?
‒Det är främst datacenternära tjänster som exempelvis nätverkstekniker, logistiker, datacenterspecialister, elingenjörer och chefer. Utöver detta söker vi också folk till vårt nordiska huvudkontor i Stockholm. Vi kommer också att ha ett löpande rekryteringsbehov allteftersom verksamheten växer.
Hur många jobb kommer anläggningen att ge?
‒Vi kommer inte att lämna detaljer kring hur många anställda varje anläggning har, men det är klart att vår etablering kommer ha stor påverkan på Mälardalsregionen. Det är viktigt att inte stirra sig blind på arbetstillfällena i datacentren, det är infrastrukturen i sig som bidrar till jobb och tillväxt.
‒Många av de svenska tillväxtföretagen, exempelvis iZettle, Bambora, Tink och Klarna, var tidiga ut i molnet och har i dag flera hundra anställda. Att hyra IT-kapacitet i stället för att köpa den och samtidigt få tillgång till en global infrastruktur har bidragit till dessa verksamheters framgång. Vi räknar med att vår nya region kommer hysa några av framtidens mest framgångsrika svenska bolag och därmed fortsätta den digitala transformeringen som industrin just nu genomgår, säger Darren Mowry.