C: Dialog med Lavrov ska inte ske på ryska villkor

Margot Wallström (S) under sitt möte med Sergej Lavrov i Moskva.

Margot Wallström (S) under sitt möte med Sergej Lavrov i Moskva.

Foto: Davidsson/TT Maria

Övrigt2017-03-02 06:32
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Utrikesminister Margot Wallström verkar ha rest till Moskva för att söka charma sin ryska motsvarighet Sergej Lavrov. Vi hade förväntat oss ett tydligt språk i såväl slutna rum som på pressträffen om den olagliga annekteringen av Krim och det ryska kriget i Ukraina. Istället har vi fått läsa om en vänskapsdikt som sändes till Lavrov inför resan och se en pressträff med tydligt nedtonad kritik mot Ryssland.

Rysslands president Putin har med propaganda, korruption och hybridkrigföring sökt destabilisera och stoppa länder som själva valt att närma sig EU. När det inte lyckats har rysk militär satts in. Vi har sett och ser det i Georgien och i Ukraina. Vi anser att sanktionspolitiken mot Ryssland måste fortsätta så länge Ukraina inte återfår full kontroll över sitt territorium, sina erkända gränser. Sverige accepterar inte en ny världsordning byggd på aggressioner. Varken i vårt östra grannskap, eller i vårt södra grannskap. Inte kring Östersjön eller i övriga Europa.

För säkerheten i våra grannländer och vår omvärld var det därför skrämmande att under pressträffen höra uttalandena kring Krim och Ukraina. Från den ryska utrikesministern. Han lät sig inte tystas utan talade om att Krim ingick i den ryska federationen och att Ukraina dansade efter nynazisters pipa. En uppenbar provokation. Oacceptabelt att Margot Wallström inte var tydlig i kritiken på det minister Lavrov framförde. Hon nöjde sig med att säga att de var oeniga. Här finns ingen anledning att tassa på tårna. Sverige måste tydligt markera att vi inte accepterar den olagliga annekteringen av Krim.

Att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov försöker styra Sveriges säkerhetspolitik var även det tydligt när han markerade att vår alliansfrihet är viktig för säkerheten i regionen. Med det menar han att vi och Finland borde stå utanför Nato. Ett förtäckt hot, som stämmer väl med Margot Wallströms världsbild. Måhända därför hon inte såg anledning att markera tydligare. Istället valde utrikesminister Margot Wallström att framföra att det rådde ett brett samförstånd kring hur Sverige bygger säkerhet. Tyvärr saknar vi ännu socialdemokraterna i ett nytt samförstånd med Centerpartiet om medlemskap i Nato. Nato är det starkaste skyddet mot militära hot. Vi måste hålla gränsen.

De som från olika utgångspunkter söker försvaga Nato, går President Putins ärenden och hotar inte bara allvarligt Sveriges säkerhet utan även våra grannars. Vi behöver inte mer vakuum i vår närmiljö om vi vill hävda fred och våra liberala värden.

President Putin tycks också vilja klassa nära nog all opposition som terrorister. Auktoritära ledare bygger sin makt genom att trampa ned människors fri- och rättigheter och undanröja de krafter som utmanar. Här hade utrikesministern kunnat tala klarspråk om de övergrepp som görs mot civilsamhället, politisk opposition, rättsväsendet och journalister.

Dialog med Lavrov ska inte ske på ryska villkor. Rysk utgångspunkt är alltid att föra dialog utifrån sina geopolitiska intressen. Det var både oroväckande och olyckligt att utrikesministern inte offentligt var lika tydlig som Lavrov på presskonferensen. Det är handlingar som gör att Ryssland idag är hotet mot vår och Europas säkerhet. Ingen tvetydighet om detta får skapas, utifrån regeringens önskade roll som stämningshöjare i FN:s säkerhetsråd.

Kerstin Lundgren (C), utrikespolitisk talesperson

Marianne Andersson (C), Strängnäs

John Carlsson (C), Trosa

Erik Granqvist (C), Gnesta

Maria Hoppstadius (C), Eskilstuna

Bo Höglander (C), Oxelösund

Anders Iwerbo (C), Flen

Erika Olsson (C) Nyköping