Världsnaturfonden (WWF), Jordbruksverket och Världshälsoorganisationen (WHO) är bara några aktörer som menar att samhällets köttkonsumtion kan vara skadlig för individers hälsa och för världens miljö. Därför glädjer det mig att på senaste sammanträdet för Strängnäs kommunstyrelse höra kommunens måltidschef betona vikten av att äta mer klimatsmart.
Bland annat belystes aspekten av att hellre äta ett dyrare kött färre gånger i veckan, ett kött som med goda etiska och miljövänliga aspekter framställts framför ett billigare kött som skapats från dålig djurhållning med ett större avtryck på klimatet.
Som första steg i en hållbar livsmedelskonsumtion är det av vikt att dra ned på köttkonsumtionen och istället endast försöka konsumera närodlat, ekologiskt och kravmärkt kött. Nu är det dags att börja äta mer hållbart!
Det går inte att sticka under stolen med att boskapsindustrin som helhet är enormt energikrävande. Till förmån för människans livsstil slaktas det 60 miljarder landdjur årligen och 51 procent av världens samlade växthusgaser kommer från boskapsindustrin.
Det är lätt att skylla på transportsektorn som boven i klimathotet, men sanningen är att boskapsindustrin är minst lika hotfull. Den genomsnittliga svensken förbrukade cirka 87.7 kilo kött förra året vilket är en tydlig signal på att vi bör ändra våra kostvanor nu.
Det kan kännas jobbigt och svårt att inse att samhället måste dra ner på köttkonsumtionen. Köttet har trots allt sedan länge en mycket väletablerad plats i vår matkultur. Men när vi i dag står inför stora utmaningar gällande klimatet kommer vi behöva ändra våra konsumtionsvanor. Vi måste minska på köttkonsumtionen.
Hörde nyligen ett argument om att köttets roll är livsviktigt för vår hälsa och att det rentav vore farligt för hälsan att minska köttätandet. Dessa resonemang är totalt felaktiga! Bortsett från att flera studier visar att kött är en bidragande orsak till fetma, tjocktarmscancer, högt kolesterol samt hjärt- och kärlsjukdomar finns det inga näringsämnen i kött som inte går att finna via till exempel en vegetarisk kost.
Om man ser till näringsvärde per 100 gram innehåller till exempel sojabönor 34 gram protein medan nötkött endast innehåller 22g. Vidare innehåller nötkött 6 gram mättat fett gentemot 2.6 gram i sojabönor. Istället för kött kan nötter, baljväxter, frukt och grönt ersätta samt även öka näringsvärdet i vår vardagliga kost. Därför väljer jag att minska min köttkonsumtion för att främja min hälsa, världens klimat och djurens livskvalité. Med bakgrund av detta ser jag mycket positivt på att kommunens centralkök väljer att laga fler köttfria rätter och framöver servera det dyrare köttet.
Övriga källor:
Worldwatch Institute , Livestock and Climate Change . 2009.
Food and Agriculture Organizations of the United Nations, FAOSTAT. 2013.
Georg Lagerstedt Örsbäcken, C
Strängnäs