I dagarna kommer riksdagen att rösta om förslaget om begränsning av vinster i välfärden. Förslaget har kritiserats skarpt och skulle, om det införs, innebära att många friskolor, privata förskolor, boenden för äldre och funktionshindrade, hemtjänstföretag och företag som bedriver personlig assistans tvingas lägga ner.
Regeringen och Vänsterpartiet har motiverat sitt förslag med många felaktiga argument. Inte minst påståendet att välfärden läcker skattemedel, när privata utövare tillåts dela ut vinster.
Men de privata utförarna kostar inte mer – de får lika hög eller lägre ersättning än de kommunala för samma tjänster. Samtidigt visar undersökningar att de privata aktörerna levererar bättre eller lika bra kvalitet på nästan alla områden inom välfärden. Och vinsterna är små, de utgör mindre än en procent av välfärdens samlade resurser.
Skatteläckage från välfärdsbolag är alltså en bluff.
Tyvärr finns det trots det ett verkligt skatteläckage som består av omfattande ineffektivitet i kommunerna. I en ny analys som gjorts av analysföretaget WSP på uppdrag av Svenskt Näringsliv har det beräknats hur mycket resurser som skulle kunna frigöras i Eskilstuna kommun om kommunen var lika kostnadseffektiv inom sex olika välfärdsområden som ett genomsnitt av en jämförelsegrupp av kommuner inom respektive område. Jämförelsegruppens kommuner har såväl hög kvalitet som låga kostnader.
Om Eskilstuna kommun blev lika effektiv som de bästa kommunerna skulle 531 miljoner kronor frigöras.
Det skulle räcka till en skattesänkning på 2,99 kronor. Eller en förstärkning med 6000 nya platser i grundskolan eller särskilt boende för 600 personer i äldreomsorgen.
Och detta alltså utan att personalen behöver springa snabbare eller att tulla på kvaliteten. Utan bara genom att kommunen arbetar lika smart och genomtänkt som jämförbara kommuner idag redan gör.
WSP:s kostnadsjämförelse tar hänsyn till att det finns strukturella olikheter mellan kommunerna som medför kostnadsskillnader som inte går att påverka. Ändå finns alltså en stor potential för effektivare resursanvändning. För att klara utmaningen med en större andel unga och äldre i befolkningen är det också nödvändigt att få mer värde för varje skattekrona.
Eskilstuna skulle kunna gå före i debatten, ta tag i de brister som finns och visa att man menar allvar med att varje skattekrona i välfärden ska användas på bästa sätt.
Marie Svensson
Tjeders Industri AB och ledamot i Svenskt Näringslivs SME-kommitté
Björn Lindgren
Regionchef Svensk Näringsliv