Debatt: Det måste bli enklare att byta ägare i företag

Skatteregler som missgynnar ägarskiften i familjer borde ändras skyndsamt, skriver Roger Pihl och Patrik Krassén.

Skatteregler som missgynnar ägarskiften i familjer borde ändras skyndsamt, skriver Roger Pihl och Patrik Krassén.

Foto:

Övrigt2018-03-28 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det ska vara lätt att starta driva och utveckla företag i Sverige. Att var fjärde företagare uppger att de sannolikt kommer att lägga ner sitt företag snarare än att genomföra ett ägarskifte, visar på att den listan bör med att det även måste bli enklare att byta ägare i företag. För det krävs att skattereglerna ändras, och bättre incitament att gå in som ägare.

Småföretagen har en avgörande betydelse för jobben, tillväxten och välfärden. Att fyra av fem nya jobb i Sverige skapats i småföretagen är ett tydligt exempel på det. Ett annat är att var fjärde skattekrona i Eskilstuna kommer från småföretagarna och deras anställda. För att småföretagen ska kunna fortsätta att skapa värde, jobbtillväxt och skatteintäkter behöver frågan om ägar- och generationsväxling tas på allvar. Det var en viktig slutsats när Företagarna undersökte vilka utmaningar en åldrande företagarbefolkning medför.

I Sverige ser en av sex företagare ett ägarskifte som troligt inom de närmsta fem åren, och en av fyra inom tio år. Fyra av tio företagsledare är 55 år eller äldre, och att en av sex redan passerat pensionsåldern. I Eskilstuna är medelåldern för en företagare idag drygt 52 år och 17,6 procent av alla företagare är över 65 år. I hela riket handlar det om 47 000 företag med 310 000 medarbetare där företagsledaren redan har passerat eller är nära pensionsåldern.

Dessvärre omgärdas ägarskiften av tung regelbörda som missgynnar småföretag. Regelverken är ofta anpassade till storföretagens förutsättningar, inte små ägarledda företag och tjänstesektorn.

Det faktum att 99 procent av Sveriges företag är just småföretag med färre än 50 anställda gör det tydligt hur absurd den ordningen är, och framförallt att det behövs förändring. De skatteregler som missgynnar ägarskiften i familjer genom att företagare betalar en högre skatt vid överlåtelse till en närstående än vid försäljning till en extern, eller nedläggning av företaget, borde ändras skyndsamt.

Det kontraproduktiva regelverk som hindrar den som genomför ett ägarskifte från att vara verksam och bidra i företaget, och därtill tvingar ägaren att frysa kapitalet istället för att kunna investera det vidare, skulle också behöva reformeras.

Utmaningarna och möjligheterna för fungerande ägarskiften påverkar tusentals företag, hundratusentals medarbetare, och ekonomin över hela Sverige. Välfungerande företag ska inte behöva gå i graven på grund av höga skatter och tyngande regelverk. Den politiker som ser det kommer inte bara ha en bättre företagarpolitik, men även en bra jobbpolitik. Låt detta bli en ögonöppnare.

Roger Pihl

ordförande Företagarna Eskilstuna-Torshälla

Patrick Krassén

skattepolitisk expert på Företagarna

Läs mer om