Många äldre tvingas till ett mer ensamt liv än de skulle önska. Det kan gå ut över både välbefinnandet och hälsan. Det är heller inte så inspirerande att ensam laga mat och än mindre att inta måltiderna i ensamhet. Det vittnar åtskilliga äldre om. Måltider som inte riktigt blir av, eller som inte smakar, inte blir uppätna leder till brist på näring, som i sin tur leder till mindre ork och rörlighet och därigenom till sämre aptit.
De flesta föredrar måltider i gemenskap hellre än i ensamhet även om det skulle innebära att ge avkall på egna preferenser. Måltider är i grunden en viktig del av vår kultur och formar både oss själva och samhället. Det finns goda exempel på trivsamma måltider med hjälp av hemtjänsten, god mat tillagad på äldreboenden kanske med öppen restaurang. Väntjänster och andra frivilliga, organisationer, grannar och närstående kan bidra och göra skillnad.
En så stor del av de äldre som 100 000 befinner sig i riskzonen för undernäring och åtskilliga tusen lider redan av undernäring. Det påverkar i sin tur antalet fallolyckor. I snitt avlider tre äldre varje dag på grund av fallolyckor. Det finns flera orsaker till det men en är definitivt att många äldre får i sig för lite näring.
Vår uppmaning går till alla som kan och vill göra en insats för trivsammare måltider för äldre. Kommuner, organisationer och enskilda. Bidra med en stund av gemenskap! Det finns flera faktorer kring en måltid som är viktiga, som närlagat, trevlig dukning och uppläggning och naturligtvis smaken på maten. Men man kan börja med att ensamma äldre får lite trevligt sällskap vid bordet. Att en måltid slutar med att rätten eller rätterna blir uppätna är ett viktigt led för hälsotillståndet.
Leif Kindblom
Distriktsordförande för SKPF Pensionärerna i Södermanland