Debatt: Eskilstuna behöver ett kulturlyft

Övrigt2017-08-14 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Människan mår bra om själen mår bra. En kommun som vill ha sammanhållning och utveckling i hela staden måste också välja att prioritera kulturen. I Eskilstuna finns ett kreativt kulturliv som berikar vår stad. Ett mycket gott arbetet bedrivs idag inom kultur- och fritidsförvaltningen för att nå fler flickor och pojkar, kvinnor och män. Det arbetet vill vi fortsätta och växla upp bland annat i samverkan med skolan.

Men Eskilstuna behöver också ett kulturlyft. Tyvärr lyckas vi i dag inte fullt ut skapa förutsättningar för lokala kulturutövare och arrangörer att kunna verka långsiktigt i Eskilstuna, istället blir de många gånger utmanövrerade av stora produktioner och aktörer med helt andra ekonomiska förutsättningar. Det blir inte bra. Vi vill därför att man tar ett nytt grepp och tittar på hur vi som kommun kan stötta och utveckla det lokala kulturlivet på ett bättre sätt. Arbetet måste få ta olika former och innehåll.

Kulturen ska vara tillgänglig för många, finnas i din närhet och inte bara på våra viktiga museer. Konstutställningen Open Art i Örebro har öppnat många dörrar för människor att komma närmare konsten. En liknande satsning vill vi se i Eskilstuna, där man sätter fokus på mötet mellan människan och den moderna konsten, i alla dess former, mitt i centrum, men också i stadsdelarna och på landsbygden.

En viktig fråga som vi måste ta i kopplat till kultur och fritid är våra fritidsgårdar. Viktiga och avgörande för social hållbarhet i Eskilstuna. Det finns dock en stor problematik gällande åldergränser. I dag är åldersgränsen på våra fritidsgårdar från 12 år upp till 20. Man gör ett arbete på vissa fritidsgårdar med olika dagar för olika åldrar, men det finns alltför många tillfällen där en tolvåring möter en 20-åring på fritidsgården. Det är inte bra. Behovet av en meningsfull fritid finns i hela åldersspannet, men innehåll och aktiviteter skiljer sig mycket åt. Det här måste man ta i och förändra. Vi vill därför att en utredning görs där man ser över vilka åldrar som ska vara på fritidsgården och samtidigt tittar på kompletterade verksamhet för äldre ungdomar.

I dag växer klyftorna i Eskilstuna. Barn och ungdomar har inte samma förutsättningar att lyckas, och därför är det avgörande för Eskilstunas framtid att minska klassklyftorna. Vi vill att vi forsätter med den lyckade lässatsningen, El-sistema och musikskolans öppna verksamheter som alla når ut till helt nya målgrupper. Även arbetet med ett Allaktivitetshus i Fröslunda ska fortsätta ta form under 2018.

Det här är exempel på hur genom satsningar på kultur och fritid bygger en stad som håller ihop och utvecklas. Ett Eskilstuna för alla och inte för några få.

Maria Forsberg, V

ordförande Vänsterpartiet Eskilstuna

Anette Stavehaug, V

andre vice ordförande i kultur och fritidsnämnden