Under Debatt fanns den 17 juni införd en artikel med titeln "Fler landsbygdsjobb med ny livsmedelsstrategi" undertecknad av Sven-Erik Bucht (S) landsbygdsminister och Sara Karlsson (S) riksdagsledamot Eskilstuna. Huvudtemat i artikeln är att öka den svenska livsmedelsproduktionen. Detta är nog så viktigt men den rekommenderade metoden att nå detta mål –"ekologisk odling" kännetecknat av noll användning av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel – är ytterst tveksam, ja felaktig.
Det genomgående för sådan odling är nämligen att den över tid ger lägre avkastning än vad "vanligt" jordbruk där man använder sådana medel ger. Fram till mitten av 1800-talet var "ekologisk odling" den enda typen av odling i Sverige. Men på de utarmade jordarna kunde inte tillräcklig mängd livsmedel produceras för den växande befolkningen.
Situationen är kanske bäst åskådligtgjord av Vilhelm Moberg i sin roman Utvandrarna. Mer än en miljon svenskar utvandrade, en fjärdedel av befolkningen. Men den svenske bonden tog till sig ny kunskap om växters näringsbehov och hur det skulle tillfredställas och tillämpade kunskapen i det "vanliga" jordbruket. Livsmedelsproduktionen växte och så småningom låg den i fas med behovet. Den "ekologiska odlingens" lägre avkastning kompenseras av ett högre pris på produkten, vilket kan konstateras i de flesta livsmedelsaffärer, eller av statliga bidrag av olika slag.
Att det finns en marknad för "ekologiska produkter" beror på att allmänheten genom skicklig marknadsföring bibringats uppfattningen att sådana produkter dels är hälsosammare, dels miljövänligare än jordbrukets "vanliga" produkter.
Så vitt jag vet finns ingen vetenskaplig studie som stöder en sådan uppfattning. I varje fall ingen som motiverar att regeringen nu satsar en miljard kronor på den. Den kommer troligen ge några fler arbetsplatser, men ej någon ökad livsmedelsproduktion.
Satsa i stället på att stödja kommunernas ombyggnad av vatten- och avloppssystem så att växtnäringen i avloppsvattnet kan återföras till åkerjorden, grunden för ett lands livsmedelsförsörjning.
Det är marknadsföringen av ekologiska produkter, som "kidnappat" ordet ekologi från sitt ursprung. Ordet handlar om samspelet mellan individen/växten och miljön som den befinner sig i. Med en sådan definition är all växtodling ekologisk, alltså även den "vanliga" odlingen.
Martin Bringman (L)
agronomie licentiat