Debatt: Fler hembesök hos förstagångsföräldrar

Ett hembesöksprogram hos nyblivna förstagångsföräldrar vill KD införa i Sörmland, skriver Marie-Louise Forslund Mustaniemi.

Ett hembesöksprogram hos nyblivna förstagångsföräldrar vill KD införa i Sörmland, skriver Marie-Louise Forslund Mustaniemi.

Foto: Olsson/TT Christine

Övrigt2018-07-03 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sörmlands län växer med många nya invånare, som flyttar hit från både när och fjärran. Många barn föds.

Som nybliven förstagångsförälder kan man vara osäker i sin nya roll, men sakna nätverk av vänner och släktingar som kan ge stöd och kunskap. Då spelar en god kontakt med BVC och kommunens socialtjänst en viktig roll.

I Stockholms län har man genomfört ett framgångsrikt projekt med utökade hembesök hos nyblivna föräldrar. Det har pågått i Rinkeby sedan 2013 och är nu permanent.

Hembesöken erbjuds förstagångsföräldrar, och nära 95 procent har tackat ja. De får besök av en barnsjuksköterska från BVC tillsammans med en familjerådgivare från kommunens socialtjänst. Man kan få upp till sex besök.

Teamets besök har visat sig stärka vårdnadshavare i deras roll och förmåga att ta hand om det lilla barnet. Riskerna för ohälsa, både psykisk och fysisk, minskar hos både barn och vuxna.

En positiv effekt är till exempel att fler barn vaccineras mot mässling, påssjuka och röda hund än tidigare. Antalet besök på sjukhusakuten har minskat. Barn upp till ett år i Rinkeby är annars den grupp barn som gör mest akutbesök, jämfört med andra barn i länet.

Hembesöksprogrammet ska utökas i Stockholm till att omfatta sju andra områden.

Vi vill ta efter detta goda exempel och införa hembesöksprogram även i Sörmland. En reform för tryggare barn och tryggare föräldrar.

Genom hembesöksteamen byggs en kontakt upp mellan familjer, socialtjänst och BVC som förebygger psykisk ohälsa hos både barn och vårdnadshavare. Teamet kan tidigt upptäcka om en familj behöver extra stöd.

Det är också viktigt och önskvärt att föräldrar får en naturlig kontakt inte bara med BVC, utan även med socialtjänsten. Genom att tidigt lära känna familjerådgivare och få veta vad socialtjänsten kan erbjuda av stöd, så kan ett förtroende skapas. Då är det lättare att söka hjälp om problem uppstår när barnen blir äldre.

Marie-Louise Forslund Mustaniemi (KD)

gruppledare, landstinget Sörmland

Läs mer om