Trots att höstmörkret har sänkt sig är det ljusa tider för Sverige. Sedan den S-ledda regeringen tillträdde har kunskapsresultaten vänt uppåt, arbetslösheten sjunkit och Sverige har noterat den högsta sysselsättningsgraden som någonsin har uppmätts i ett EU-land.
Det går med andra ord bra för Sverige. Men det går inte lika bra för alla. För personer födda i Sverige med en gymnasieutbildning eller högre i sitt CV är det ganska enkelt att få ett jobb. För personer med en lägre utbildning än så är det däremot betydligt svårare. I den gruppen är arbetslösheten nästan 17 procent i åldrarna 20–64 år och ännu högre för dem som är utrikes födda.
Utbildningsklyftorna skär genom samhället. Och inte bara på arbetsmarknaden, utan även socialt och politiskt. I dag är den förväntade skillnaden i återstående livslängd vid 30 års ålder mellan en lågutbildad och en högutbildad man hela sex år. Personer med hög utbildning är mer nöjda med hur den svenska demokratin fungerar jämfört med personer med låg utbildning.
I en sådan tid menar vi att folkbildningen är viktigare än någonsin. Ända sedan de första folkhögskolorna startade i mitten av 1800-talet har folkbildningen brutit mark för demokratins framväxt och frigörelsen av människan. Folkhögskolor och studieförbund har bidragit till att sluta utbildningsklyftor och har möjliggjort för generationer av politiker att ta plats i våra folkvalda församlingar.
Det är ett arv som folkbildningen förvaltar och utvecklar än i dag. Inte minst är folkhögskolan viktig för att individer, som av olika skäl inte har fullgjort sin gymnasieutbildning, får en chans att göra det på nytt. Därför satsar regeringen i budgetpropositionen för 2018 drygt en halv miljard kronor på folkbildningen. Det handlar bland annat om den största utbyggnaden av folkhögskolan sedan millennieskiftet och om nya medel till studieförbunden så att de kan jobba mer med uppsökande verksamhet gentemot utsatta grupper på arbetsmarknaden som är i stort behov av utbildning.
När Jimmy Jansson i dag har bjudit in mig till Eskilstuna besöker jag kommunen med ett särskilt fokus på folkbildningen. På Eskilstuna folkhögskola utbildas exempelvis lärarassistenter, något som verkligen behövs i den svenska skolan. Jag är här för att lära mig mer och lyssna på de företrädare som dagligen arbetar med sluta utbildningsklyftor. I arbetet med att möta Sveriges utmaningar är deras uppdrag viktigare än på mycket länge.
Anna Ekström(S)
gymnasie- och kunskapslyftsminister med ansvar för folkbildning
Jimmy Jansson (S)
kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna