Debatt: Fritids måste prioriteras politiskt

Det behövs en politik som tar sig an situationen i fritidshemmen och de stora skillnader som finns mellan olika kommuner, skriver Lärarförbundet.Arkivbild från Ärla fritids. Foto: Niklas Holm.

Det behövs en politik som tar sig an situationen i fritidshemmen och de stora skillnader som finns mellan olika kommuner, skriver Lärarförbundet.Arkivbild från Ärla fritids. Foto: Niklas Holm.

Foto:

Övrigt2018-02-09 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag den 8 maj firas Fritidshemmens dag runt om i landet. En dag att uppmärksamma fritidshemmens viktiga roll och betydelse för våra elever. Tyvärr sker det i en tid då situationen på många ställen är krisartad.

Vi har aldrig haft så många elever inskrivna på fritids. Det är glädjande, men när varken resurser, lokaler eller lärartäthet utvecklas i relation till antalet elever, leder det till alltför stora elevgrupper och arbetsmiljön blir lidande. Enligt Skolverket går det 54 barn per avdelning i Eskilstuna.

Fritidshemmet har ett pedagogiskt uppdrag som skiljer sig från förskoleklass/grundskola genom att lärandet i högre grad ska vara situationsstyrt, upplevelsebaserat och grupporienterat samt utgå från elevernas behov, intressen och initiativ.

Fritidspedagogiken utvecklar kompetenser som samarbetsförmåga, kommunikationsförmåga, problemlösning, kreativitet, kulturell medvetenhet och estetiska uttrycksformer. Utbildningen närmar sig därmed ämneskunskaperna från ett annat håll än grundskolans kursplaner. Fritidspedagogiken innehåller precis de nyckelkompetenser för livslångt lärande som EU lyfter fram som viktiga i ett globaliserat kunskapssamhälle.

Statistiken från Skolverket visar att det är 45 procent av personalen i fritidshem i Eskilstuna som har en pedagogisk högskoleexamen. Andelen sjunker samtidigt som uppdraget förstärkts och elevgrupperna ökat.

För att säkra kvalitén på fritidshemmen måste elevgrupperna minska, antalet behöriga lärare i fritidshem öka och tiden till planering, reflektion och utveckling av den pedagogiska verksamheten säkras.

Det behövs en politik som tar sig an situationen i fritidshemmen och de stora skillnader som finns mellan olika kommuner. Så kan lärareffekten öka den effekt lärarens arbete får på den enskilda eleven och samhället i stort. Den prislapp som samhället betalar i dag på grund av bristerna är betydligt dyrare än vad rätt investeringar skulle kosta.

Med satsningar på högre lön, bättre arbetsvillkor och en tydligare prioritering av fritidshemmen kommer fler välja att bli och förbli lärare i fritidshem. Vi vill se ordentliga löften om minskade elevgrupper och åtgärder som gör skillnad i vardagen. Beslut som möjliggör lärares pedagogiska ansvar och säkerställd tid för pedagogisk utveckling på schemat.

Allt detta ökar lärareffekten och säkrar elevernas rätt till en verksamhet av hög kvalitet, börjar i politiska prioriteringar. Fritidshemmen har stor potential att bidra till både högre kunskapsresultat och jämlika livschanser. Det vill vi få chansen att fira!

Cecilia Rahbek Nöhr,

ordförande Lärarförbundet Eskilstuna

Pernilla Holmqvist,

lärare i Fritidshem på Årbyskolan och styrelseledamot Lärarförbundet Eskilstuna