Debatt: Kulturskolorna förlorar 100 miljoner i stöd

Sörmlands kulturskolechefer protesterar mot att en årliga satsningen på 100 miljoner kronor som tidigare tilldelats landets kulturskolor försvinner i nästa års budget. Foto: Camilla Lillsebbas.

Sörmlands kulturskolechefer protesterar mot att en årliga satsningen på 100 miljoner kronor som tidigare tilldelats landets kulturskolor försvinner i nästa års budget. Foto: Camilla Lillsebbas.

Foto:

Övrigt2018-12-19 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I den budget som nu röstats igenom av Sveriges riksdag väljer man att ta bort den årliga satsningen på 100 miljoner kronor som tidigare tilldelats landets kulturskolor. Enligt Moderaternas och Kristdemokraternas budgetmotion har satsningen varit dyr, ineffektiv och främst gynnat privilegierade grupper.

Vi kulturskolechefer i Sörmland känner inte igen oss i den bilden och vill därför ge en kortfattad beskrivning av hur vi använt de statliga medel vi tilldelats. I kulturbudgetmotionen står det följande om satsningen: ”Det gynnar privilegierade grupper och riskerar långsiktigt att skapa ett system där stat och kommuner får ett gemensamt ansvar för kulturskolornas verksamheter”.

Tvärtemot vad som står i denna motion har de statliga medlen som kulturskolorna i Sörmland tagit emot använts för att nå och engagera barn och ungdomar som inte tidigare kommit i kontakt med kulturskolan. Våra projekt har handlat om att identifiera vad som hindrar vissa barn och ungdomar från att delta i kulturskolan, och sedan försöka undanröja dessa hinder för att ge så många som möjligt chansen att upptäcka glädjen i att utrycka sig konstnärligt.

Vi har genom de statliga medlen kunnat utveckla våra undervisningssätt och på flera håll i länet kunnat bredda kulturskolornas ämnesutbud. I vissa områden har vi erbjudit gratis verksamhet för att kunna möjliggöra deltagandet för fler barn och ungdomar. I andra fall har det kunnat handla om att jobba med drop in eller uppsökande verksamhet där kulturskolan samverkat med fritidsgårdar, fritidshem, korttidsboenden, LSS-fritids och HVB-hem för att komma närmare barnen och ungdomarna och på det sättet sänka trösklarna för deltagandet.

De projekt som vi i Sörmland bedrivit med hjälp av de statliga medel vi beviljats har gett goda resultat. Vi beräknar att kulturskolorna i våra kommuner under 2017 och 2018 kunnat sjösätta och genomföra projekt som gjort att vi nått och engagerat fler än 3 000 barn och ungdomar som annars inte skulle ha kommit att ta del av kulturskolans verksamhet och utbud överhuvudtaget.

Vi hoppas att detta inspel nyanserar bilden av hur kulturskolorna i Sörmland arbetat med, och använt de statliga medel som nu tas bort.

Sörmlands kulturskolechefer

Michael Wärme, Eskilstuna

Agneta Klingberg, Strängnäs

Andreas Odsvall, Flen

Lennart Ejeby, Katrineholm

Fred Sjöberg, Vingåker

Mattias Dahlström, Nyköping

Klas Jervfors Turner, Gnesta

Klas Jättner, Trosa

Pia Karell, Oxelösund