Nu har vi läst förvaltningens utredning kring hur vi i Strängnäs ska förbättra våra skolor. Vi kan inte acceptera med vilken brådska den här frågan ska behandlas. Det är respektlöst både mot medborgare och politiker. Utredningen saknar viktiga frågeställningar och vissa konsekvensanalyser är bristfälliga. Dessa måste åtgärdas innan vi ska fatta ett beslut som bidrar till en långsiktig hållbarhet!
I utredningen föreslås nedläggning av landsbygdsskolorna och att de insparade hyrespengarna ska gå till att förbättra förutsättningarna för alla skolbarn i kommunen. Utredningen förutsätter att fler ”behöriga” vuxna i skolan automatiskt ger högre måluppfyllelse, det är vi inte alls säkra på.
Det finns ett antal frågeställningar som inte är besvarade:
Levande landsbygd
1. Hur påverkar nedläggningen av landsbygdsskolorna vardagslivet för de barn och familjer som valt att bo på landet?
2. Hur kommer nedläggningen påverka framtida möjligheter att leva och bo på landsbygden, kopplat till befintliga översikts- respektive detaljplaner med planerad byggnation kring dessa skolor?
3. Hur kommer nedläggning av skolorna att i längden påverka möjligheterna att driva förskolor i dessa områden?
Elevernas måluppfyllelse
4. Hur kommer de barn/elever som får avsevärt längre skoldagar genom att de ska åka längre till sin skola att påverkas i sin ork och motivation?
5. Hur kommer situationen att bli på de skolor som ska ta emot dessa elever? Kommer barn som presterar bättre i mindre sammanhang att kunna klara sitt skolarbete och få tillräcklig studiero?
Ekonomi
6. Hur påverkar de uteblivna hyresintäkterna för fastighetsbolaget SFAB hela kommunens ekonomi?
7. Vad gör man med tomma lokaler som är svåra att hyra ut eller avyttra och som riskerar att förfalla?
8. Vad gör man om några år när befolkningsprognoserna visar att behovet av ytterligare skollokaler ökar och det innebär enorma kostnader att bygga nya skolor?
Den här utredningens förslag är ett nollsummespel! Centerpartiet vill ta ansvar för hela kommunens ekonomi och utredningens förslag innebär att det blir ett hål någon annanstans.
Vi ser flera möjliga förslag: Likväl som man skjutsar barn in till de större tätorterna, kan man skjutsa barn åt andra hållet? Är det möjligt att profilera landsbygdsskolorna så att de blir mer attraktiva? Kan man ge landsbygdsskolorna strukturbidrag i enlighet med våra budgetförslag de senaste åren?
För oss i Centerpartiet är det en självklarhet att det måste vara möjligt att leva och bo på landsbygden. Om landsbygdsskolorna läggs ner försämras den möjligheten. Det är av yttersta vikt att ta ett större grepp på den här frågan och göra fler konsekvensanalyser än att bara förutsätta att nedläggningen skulle innebära ökad kvalité i skolan.
För Centerpartiet i Strängnäs kommun
Mia Nerby, gruppledare