KD kan inte stödja M och S föreslagna nedläggning av skolorna. Detta även om vi inser att en koncentrering av högstadieelever, lärare och elevhälsoteam skulle kunna leda till bättre resursnyttjande och stimulering av en god läromiljö. Men det framstressade förlaget brister på flera punkter.
Vi saknar beskrivning av hur familjerna och barnens trygghet, en god lärandemiljö och en säker skolväg ska säkras. En bedömning av läromiljöns kvalité på landsbygdsskolorna måste också göras. Brister den, ja då kan nedläggning övervägas.
Samtal med föräldrar vittnar om att de befarar att deras vardag och barnens skolgång kommer försämras och det är oklart om förslaget kommer ge tillräcklig ekonomisk vinning för att rädda läromiljön i de kommunala skolorna.
Vi saknar även reflektion över en potentiell flykt till friskolorna. Efter den olyckliga omorganisationen till F–3 och 4–9 skolor i Strängnäs stad som drevs igenom av förra mandatperiodens majoritet (S, FP, C, MP), tvingades två friskolor att anpassa sin stadieindelning. Deras verksamhet utökades.
Förslaget från M och S kommer återigen skapa en obalans i stadieindelningen. Vi skulle få en blandning av F–3, F–6, 4–9, och F–9 skolor. Eleverna i vår kommun är rörliga. Det är därför upplagt för kaos med skolval vid olika årskurser beroende på vilken skola eleverna går på. Friskolor kan tvingas att ställa om till F–9. Lokalerna i den kommunala skolan skulle återigen eka tomma.
I linje med resultatet från folkomröstningen 2013 är vi positiva till en stadieindelning som är F–6 + 7–9 alternativt F–9. Då skulle vi kunna öka attraktiviteten på någon eller några landsbygdsskolor genom att skapa F–6 även där. Men en sådan förändring måste ske successivt och anpassas till tillgänglighet av lokaler samt genomföras i nära samarbete med friskolorna för att skapa balans.
Istället för att stressa fram en ny ogenomtänkt lösning, borde M och S stanna upp och börja kommunicera med medborgarna på riktigt. Släppa prestigen. Våga fundera på andra, bättre lösningar för att skapa en långsiktigt hållbar skolorganisation. Genom att bjuda in till delaktighet när förslag till olika lösningar mejslas fram, kan den frustration som nu kokar bland medborgarna omvandlas till en positiv kraft. Ta vara på den chansen!
Slutligen anser vi kristdemokrater att det oavsett omorganisation eller inte behöver tillföras ytterligare resurser till skolan för att säkra att framför allt elever med särskilda behov får det stöd de behöver. Vi avsätter därför 60 miljoner mer än M och S till barn- och utbildningsnämndens verksamhet i vår skuggbudget.
Kristdemokraterna i Strängnäs genom
Catharina De Geer
ledamot i Kommunfullmäktige
Pia Steensland
ledamot i Kommunfullmäktige och barn- och utbildningsnämnden
riksdagskandidat