En representant för Fredsbaskrarna uppger i en artikel i Eskilstuna-Kuriren den 16 maj att 90 procent av alla svenskar som varit ute på utlandstjänstgöring mår bra och har inte utsatts för några situationer som äventyrat deras eller deras kamraters liv eller hälsa. Tio procent lider av posttraumatisk stress och kan behöva hjälp vid hemkomsten.
Uppgiften är häpnadsväckande. Enbart en händelse visar detta, den 18 september 1961 dog förutom generalsekreteraren Dag Hammarskjöld och samtliga på planet. De var utsatta för en situation som äventyrade deras liv. Ge mig en A 4-sida så kan jag lämna många uppgifter om ett flertal svåra situationer. Uppdragen skiljer sig naturligtvis från varandra. Några FN-bataljoner ägnade sig åt långa och händelselösa vaktuppdrag andra blev under hela perioden utsatta för ständig påfrestning och riskerade livet eller förlorade det.
Jag tjänstgjorde själv i Kongo, i bataljoner 12–16 då uppdraget var som mest påfrestande med ständigt krigstillstånd. Då fick tyvärr ett antal soldater återvända till Sverige på grund av för starka psykiska påfrestningar. Tio minuters besök hos en psykolog sades vara regeln och en kompanichef ansåg att en natts vila efter hemkomsten skulle bota från eventuella följder. Ännu in på 70 och 80-talet fanns det fler förtvivlade kamrater som inte fick hjälp och någon tvingades att söka hjälp i USA.
Soldaterna från dessa FN-bataljoner tvingades anpassa sig till krigets vardag och närheten till döden. Med råge äventyrades deras liv och hälsa. Läxan att lära sade den franske kompanichefen Jerphanion är att människan kan förmås att göra och uthärda saker som uppfostran och århundradens odling sökt inpränta hos henne var omöjliga saker. En kvarts trumeld, några döda kamrater: det var allt som behövdes för att upphäva seklerna, lärorna och böckerna.
Efter ett halvt århundrade följdes Verdun av Somme, Passchendaele, Stalingrad, Algeriet, Kongo, Vietnam och andra gräsligheter.
Till hemlandet återvände då ett par tusen FN-soldater som blivit bekanta med den grymma verkligheten och utsatta för situationer. Var finns de i statistiken? För dem som deltog finns nu många händelser kvar i drömmarna.
Lennart Juvel