Det Àr en av mig vÀntad kritik mot förslagen i den sÄ kallade Reepalu-utredningen som presenteras i en debattartikel i SvD den 9 augusti undertecknad av kommunal- och landstingspolitiker frÄn Miljöpartiet Jag Àr glad att Anna WÄhlström, Miljöpartiets landstingsrÄd i Sörmland, Àr en av dem som tar bladet frÄn munnen och pekar pÄ vilka absurda effekter Ilmar Reepalus förslag skulle fÄ pÄ de icke offentliga vÀlfÀrdsverksamheterna vi har.
Varför trodde jag dÄ pÄ en sÄdan kritik? Anledningen Àr att Reepalus förslag skulle ta död pÄ en stor del av svensk vÀlfÀrd, den del som utförs av privata företag och kooperativ. Ingen vinst betyder helt enkelt inga företag!
De kommunpolitiker och tjÀnstemÀn jag trÀffar har en betydligt insiktsfullare instÀllning till dessa företag Àn vad utredaren Ilmar Reepalu samt mÄnga politiker pÄ riksnivÄ ger uttryck för. Kommun- och landstingspolitiker förstÄr nÀmligen att:
1. De privata vÀlfÀrdsföretagen hÄller i allmÀnhet en hög kvalitet i sin verksamhet.
2. De privata vÀlfÀrdsföretagen Àr en viktig referens för att de offentliga verksamheterna ska kunna hÄlla en hög kvalitet.
3. De privata vÀlfÀrdsföretagen driver pÄ för att verksamheterna ska utvecklas och effektiviseras.
4. Det offentliga (kommuner och landsting) skulle inte klara av att ta över den verksamhet som de privata företagen hanterar i dag.
DÀrför förstÄr ocksÄ kommun- och landstingspolitiker att förslagen i Reepalu-utredningen och andra eventuella förslag som tar död pÄ mÄnga privata vÀlfÀrdsföretag skulle innebÀra att mattan dras undan för de kommuner och landsting som de har valts att förvalta.
Detta vill dessa politiker inte vara med om och dÀrför har jag lÀnge trott att det kommer en "revolt" mot dessa förslag frÄn kommunal- och landstingspolitiker.
Vi medborgare förtjÀnar i stÀllet en annan debatt om vÀlfÀrden. NÀmligen den om hur vi bÀst sÀkerstÀller en hög kvalitet. Hur ska vi mÀta kvaliteten i verksamheterna? Hur ska de verksamheter, privata som offentliga, som inte lever upp till satta kvalitetskrav och standarder hanteras?
För inte Àr det sÄ att maten pÄ restaurangen smakar bÀttre desto fler kockar som varit med och tillagat den eller att restaurangens kvalitet blir sÀmre nÀr Àgaren klarar av att ta ut en vinst? Vi behöver relevanta sÀtt att mÀta och följa upp offentliga verksamheter.
Jag förstÄr att det inte finns nÄgra lÀtta lösningar pÄ dessa frÄgor. Det Àr dock inte en orsak till att genomdriva förslag som Àr helt fel och som med största sannolikhet kommer att försÀmra kvalitetsutvecklingen samt effektivitetsutvecklingen i vÀlfÀrden.
Björn Lindgren
regionchef Svenskt NĂ€ringsliv