Det finns en politisk majoritet i Flens kommun för en förändring av skolskjutsreglementet. Nu behövs beslut som säkerställer att eleverna i kommunens skolor behandlas lika.
Friskolorna i Malmköping, Sparreholm och Dunker är livsviktiga för dessa orter och därmed för Flens kommun. Invånarna tog initiativ och skapade lokala lösningar när de kommunala skolorna lades ner.Många av eleverna bor på landet med bristfälliga kommunikationer och är beroende av föräldrar med flexibla jobb och ekonomi att skjutsa till skolan.
Skollagen anger att kommunen inte har en strikt skyldighet att ordna skolskjuts till friskolor. Om det finns ”ekonomiska eller organisatoriska svårigheter” med att anordna skolskjuts till en friskola försvinner kravet på kommunen. Flens kommun har, med hänvisning till detta kryphål i lagen systematiskt avslagit alla skolskjutsansökningar för barn som ansökt om skolskjuts till Europaskolan, Dunkers och Sparreholms skola. I vissa fall har de skickat ut busskort till barn, trots att de kan ha många kilometer till närmaste busshållplats.
Det finns dock ett stort problem med Flens kommuns sätt att tolka skollagen. Kommunen ”glömmer” att jämförelsen skall göras mellan att skjutsa barnet till en av kommunen anvisad kommunal skola och till den valda friskolan. Jämförelsen skall INTE ske mellan att inte skjutsa barnet alls och skjutsa till vald friskola.
För många elever i Dunker, Europaskolan Malmköping och Sparreholms skola saknas kommunala skolor på närmare avstånd. I dessa fall borde Flens kommun helt bortse från vem som driver skolan. Istället kunde man ha hoppats att kommunen skulle vara stolta över sina medborgare initiativ och tillämpa samma regler som för de kommunala skolorna, uppfyller ett barn avstånds och säkerhetskraven, skall kommunen ordna skolskjuts
De allra flesta inser att det utan svårighet går att anordna transporter mellan t ex Sparreholm och Malmköping (10km) för samma eller lägre kostnader jämfört med mellan Sparreholm och Flen (19 km). Men Flens kommuns tjänstemän klarar inte detta. De hävdar också att det är dyrare eller innebär mer jobb att anordna skolskjuts mellan Dunker och Europaskolan än mellan Dunker och Malmaskolan – som ligger på samma adress som Europaskolan. Detta visar (tyvärr) att kommunen systematiskt motarbetar dessa skolor, och de elever som går där, samt frångår likabehandlingsprincipen.
För att få till en förändring har många föräldrar överklagat beslut om avslag. Vår familj vann mot kommunen i Förvaltningsrätten men då valde kommunen att fortsätta att driva process och överklagade till Kammarrätten, som snart kommer avgöra fallet.
Jag skickade inför valet ut två frågor till partierna i kommunen för att få deras syn på skolskjuts i Flens kommun (fullständiga frågor och svar finns på facebooksidan ”Skolskjuts Flen”).
Svaren visar att det finns stark politisk majoritet i Flens kommun för en förändring av gällande skolskjutsreglemente. Politikerna har nu ett ansvar att besluta enligt sina ståndpunkter, det kommer alla att vinna på.
Martin Ungersted
förälder till två barn i Flens kommun.