Debatt: Riksbyggen har fått en fribiljett till fastighetsmarknaden i Eskilstuna

Riksbyggen är välkomna att ta sitt ansvar för att 600 bostäder per år byggs i Eskilstuna kommande tioårsperiod, skriver Vänsterpartiet. Foto: Niklas Holm

Riksbyggen är välkomna att ta sitt ansvar för att 600 bostäder per år byggs i Eskilstuna kommande tioårsperiod, skriver Vänsterpartiet. Foto: Niklas Holm

Foto:

Övrigt2018-01-10 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid sitt senaste styrelsemöte beslutade en majoritet av Kommunfastighets styrelse att sälja 24 av de nybyggda hyreslägenheterna i kvarteret Skolmästaren på Söder till Riksbyggen, vilka i sin tur avser att omvandla de tilltänkta hyresrätterna till bostadsrätter.

Vilka är då skälen? Jimmy Jansson (S) menar att det behövs fler bostadsrätter. Han verkar inte ha tagit del av hur nyproduktionen har sett ut de under 2000-talet i Eskilstuna. Det har byggts 993 bostadsrätter och 670 hyresrätter i Eskilstuna under den tiden. Totalt finns 53 procent äganderätt och 47 procent hyresrätt av lägenheter i kommunen.

Bertil Andersson (M) och styrelseordförande menar att det är bra att bolaget får in likvida medel så att inte låneskulden stiger i bolaget. Kommunfullmäktige har satt en nedre gräns för bolagets soliditet till 13 procent. Just nu är den 17 procent. Dessutom kommer uteblivna hyresintäkter, i de sålda fastigheterna, att försämra bolagets ekonomi långsiktigt. Ska bolaget sedan använda pengarna från försäljningen till att bygga fler hyresrätter, så vet vi att köpeskillingen om ett år inte räcker till att bygga lika många hyresrätter. Dålig ekonomisk planering med andra ord.

I själva verket måste det finnas ett annat skäl till försäljningen. Något som varken Jimmy Jansson (S) eller Bertil Andersson (M) vill prata om. Därför gör vi det. Majoriteten säljer till Riksbyggen utan krav på motprestation på att de ska bygga fler lägenheter i kommunen. Ett krav man haft på tidigare köpare och som finns omnämnt i ägardirektiven. Majoriteten säljer till Riksbyggen utan att ta in något annat anbud från andra fastighetsbolag. Helt lagligt, men dålig ekonomisk hantering med andra ord.

Skälet till försäljningen är alltså att kommunens majoritet vill ge Riksbyggen en fribiljett till fastighetsmarknaden i kommunen. Är det ett bra skäl till att minska antalet hyresrätter i Eskilstuna? Nej, tycker vi. Riksbyggen är, precis som alla andra seriösa fastighetsbolag, välkomna att ta sitt ansvar för att 600 bostäder per år byggs i Eskilstuna kommande tioårsperiod.

Riksbyggen köpte också mark av Kommunfastigheter i Munktellstaden för några år sedan. Vi hoppas att de är beredda att påbörja byggnationen där och inte nöja sig med det köp av 24 lägenheter som nu verkar bli verklighet. Risken att man nöjer sig med att omvandla de 24 nu inköpta och tilltänkta hyresrätterna till bostadsrätter känns dock påtaglig. Det enda som kan stoppa den utvecklingen är att marknaden för bostadsrätter ser ut att svikta. Utvecklingen går glädjande nog åt andra hållet på andra platser i landet. Bostadsrätter omvandlas till hyresrätter. I Eskilstuna saknar dock majoriteten den fingertoppskänslan.

Maria Chergui (V)

gruppledare

Maria Forsberg (V)

ordförande