Berlin är en stad och region som ständigt är aktuell och inspirerande för oss som verkar för en starkare Stockholm–Mälarregion. Mellan Berlin och vår region finns en lång tradition av handel och utbyten. Berlin är ett kommersiellt brofäste mellan svenska företag och den viktiga tyska marknaden, en öppen stad, med en dynamisk forskningsmiljö, sinne för att förnya sig och med öppenhet för kreativitet och talanger. Att lära mer om stadens starka attraktionskraft och se på likheter och skillnader med vår region är värdefullt för vår egen utveckling. Kontakter mellan våra regioners företrädare inom akademin, näringsliv och politik är viktiga för att utveckla våra tillväxtskapande förbindelser. Samtidigt är Berlin en av våra främsta utmanare i den globala konkurrensen.
För att Stockholm–Mälarregionen ska stå sig väl i den internationella konkurrensen måste vi ständigt förbättra vår kompetensförsörjning, innovationsmiljö och infrastruktur för tillväxt. Under det senaste decenniet har våra utmaningar blivit tydliga. De små- och medelstora företagen är allt för lokala i sina affärer, det eftersläpande infrastrukturunderhållet hotar pendling och godstransporter och företag som rekryterar på en global nivå tvingas stångas mot ett stelbent system för arbetskraftsinvandring.
Det håller inte. Stockholm–Mälarregionen kan mer. Vi behöver en långsiktig strategi och samarbete för internationella affärer.
Från Berlin finns mycket att lära. Berlin har ett av världens mest utbyggda och effektiva kollektivtrafiksystem. Den kreativa miljön lockar internationella investerare från när och fjärran. Innovatörer och forskare söker sig till stadens 40 lärosäten och 70 forskningsinstitut. Internationell spetskompetens som avvisats från Sverige får en ny chans i Berlin.
Stockholm–Mälarregionen växer och blir allt viktigare för hela Sveriges konkurrenskraft. I våra län bor 40 procent av Sveriges befolkning. Här skapas nästan hälften av landets tillväxt och under de kommande decennierna förväntas befolkningen öka med 1,4 miljoner invånare. Antalet arbetstillfällen beräknas öka med 700 000 fram till 2050.
För att svara upp mot utvecklingen vill vi ta vårt ansvar och samverka mer mellan företag, lärosäten och politiken.
Från statens sida behöver vi en ökad förståelse för att investeringar i Stockholm–Mälarregionen är bra för hela landet. Regelsystem måste moderniseras. Rätt prioriteringar måste göras på infrastrukturområdet. Konkurrensen om företagsetableringar och talanger måste tas på allvar och ses ur ett regionalt perspektiv. Görs inte det riskerar Sveriges tillväxtmotor att stagnera. Det håller inte i den globala konkurrensen.
Erika Ullberg (S)
ordförande Mälardalsrådet
Erik Langby (M)
vice ordförande Mälardalsrådet
Maria Rankka
vd Stockholms Handelskammare
Olle Zetterberg
vd Stockholm Business Region