Socialdemokraterna har alltid och kommer alltid arbeta för ett samhälle som gynnar alla och inte bara ett fåtal personer. De har tagit sig uttryck i många samhällsnyttiga reformer, inte minst synliggörs det i samband med den senaste höstbudgeten, där bland annat barn och studiebidraget höjs med 200 kronor, satsningar på 850 miljoner kronor för att motverka psykisk ohälsa hos unga genomförs och 350 miljoner kronor satsas för att möjliggöra gratis kollektivtrafik för unga under sommarloven.
Förra veckan släpptes socialdemokraternas valstrategi. En valstrategi som är tänkt att leda partiet till ett bättre valresultat än valet 2014. Föga förvånansvärt ligger betoningen i valstrategin på krafttag mot den ökande brottsligheten och en bättre integration av nyanlända.
Vissa välkomnar strategin, andra förkastar den. Oavsett vad så kan vi inte undvika det faktum att den politiska debatten den senaste tiden handlat om dessa områden. I en tid där brottsligheten såsom våldtäkter och mord ökat är det av stor angelägenhet att tala om just detta. Statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att antalet brott har ökat sedan 2014. År 2016 uppgav 15,6 procent av befolkningen mellan 16–79 år att de utsattes för något typ av brott, till skillnad från 13,1 procent eller färre innan 2014.
Hur påverkas då unga av denna valstrategi?
Otryggheten seglar upp som en prioriterad fråga på dagordningen bland unga. Det som talar mest för att en ökad trygghet också bidrar till ökad jämlikhet är att de är betydligt mer vanligt att de som utsätts för brott är de unga som inte har samma ekonomiska förutsättningar som de ungdomar som har det allra bäst ställt. Således innebär också en ökad trygghet en ökad jämlikhet för unga.
Vad föreslår då moderaterna för lösningar för att skapa trygghet hos unga?
Tre förslag sticker ut särskilt och de bör man som ung väljare ha i åtanke den 9:e september när man beger sig till valurnan. Moderaterna vill sänka ungas ingångslöner, höja ungas hyror i form av att skapa marknadshyror och försämra dina arbetsvillkor vilket innebär att det blir lättare att sparka dig. Vi anser att de förslagen bidrar till en otryggare tillvaro för unga.
Jonathan Brash
Distriktsstyrelseledamot SSU Sörmland
Sam Lajmir
Distriktsstyrelseledamot SSU Jönköpings län
Joaquim Larsson
Ordförande S-studenter Jönköping