Kära statsministern, det finns flickor på Eskilstunas skolor som övervakas via headset, det finns kvinnor som inte vågar gå hem i mörkret och det finns flickor och pojkar som tidigt får lära sig vad de ska jobba med senare i livet. För att förändra detta behöver du leda jämställdhetsarbetet. Bara du kan se till att den pågående debatten om brott och straff sammanförs med lösningen på många av samhällets problem, det förebyggande jämställdhetsarbetet.
Hösten 2017 vittnade kvinnor om hur mäns våld mot kvinnor tar sig uttryck i form av kränkningar, trakasserier och sexuella övergrepp. Ingenting var nytt, men den samlade bilden kom äntligen fram och samhället slöt upp. Det fick mig att känna att det finns hopp om en bättre värld där alla flickor och kvinnor ska bli lyssnade på, få ta plats och aldrig utsättas för mäns våld mer. En värld där alla pojkar och män ska ges utrymme och tillåtelse att få gråta, vara svaga, prata känslor och kramas utan att dömas för det.
Kära statsministern, du gör en hel del för att den nya ljusa tiden ska kunna bli verklighet, inte minst får vi en förbättrad sexualbrottslagstiftning. Men jag tycker att det fokuseras för mycket på brott och straff. Det är viktiga frågor, men de ska och måste alltid sammanföras med ett förebyggande jämställdhetsarbete. Så görs inte i dag.
I Eskilstuna vet vi att ökad jämställdhet är avgörande för att lösa Sveriges och Eskilstunas problem. Mäns våld mot kvinnor, gängkriminalitet, huliganism, extremism, våld i nära relation, hedersvåld, bilbränder, porr, eller knarkhandel kan inte upphöra utan ett aktivt förebyggande jämställdhetsarbete. Valrörelsen och framtiden måste handla om det. Om förebyggande jämställdhetsarbete, sådant som gör att vi en dag slipper straffa och fängsla män.
För kära statsministern, om du och övriga ministrar sammanför dessa frågor så kommer vi få andra ansvariga att förstå att ett lyckat jämställdhetsarbete är ledningsstyrt. Alla chefer i landets kommuner måste vara kunniga i hur de styr, leder och följer upp alla resultat av jämställdhetsarbetet i sin egen verksamhet. Alla chefer måste ha kunskap om de nationella och lokala styrande dokumenten inom jämställdhetsområdet, samt de lagar som styr jämställdhetsarbetet.
Låt nu den fortsatta valrörelsedebatten om brott och straff sammanföras med ett aktivt förebyggande jämställdhetsarbete i såväl förskolan, på fritidsarenan, i integrationsdebatten som på akutmottagningen. För jag är säker på att vi egentligen är helt överens om att vi inte har råd med ojämställdheten längre. Så kära statsministern, utkräv ansvaret.
Lisa Friberg (S)
ordförande i Eskilstuna kommuns jämställdhetsberedning