Om du går i Strängnäs skolor, har barn eller barnbarn däri eller om du helt enkelt bryr dig om våra barns utveckling och välmående så uppmanar jag dig att ställa Strängnäs politiker till svars för deras strutsbeteende kring våra underfinansierade skolor.
• Strängnäs skolor har 15 procent lägre skolpeng än rikssnittet – detta drabbar både kommunala skolor och friskolor.
• Strängnäs satsar endast 50 procent av rikssnittet på elever med särskilda behov.
• Strängnäs kommun har rikets näst högsta sjuktal bland sin skolpersonal.
• Strängnäs ligger i rikets bottenskikt i löneutveckling för lärare och studie- och yrkesvägledning, SYV.
Strängnäs moderater, med en lydig svans av socialdemokrater, hävdar med dårars envishet att skolan inte behöver mer pengar utan att man ska utvecklas med hjälp av besparingar och effektiviseringar. Ett vikande skatteunderlag är mantrat som alla lydiga tjänstemän förväntas upprepa.
Det räcker att titta på sjuktalen för att inse att man effektiviserat färdigt på personalsidan!
Det finns en plan – Skola 2023 – som blivit en bekväm ursäkt för politiker och tjänstemän att hänvisa till, dock är den, i dagsläget, något av kejsarens nya kläder. Visst – det är tydligt illustrerat med Powerpointar och fagra avsiktsförklaringar – men just där ligger problemet: man har avsiktsförklaringar, viljeinriktningar och strävansmål men allt detta ska åstadkommas utan finansiering och helst med en ännu mindre personalstyrka!
Ett nytt avtal för Sveriges lärare blev just färdigt – fokus ligger på att kommunerna ska tillse att det blir en hälsosam löneutveckling och att man, systematisk, ska arbeta med att förbättra skolpersonalens arbetsmiljö och arbetsbelastning.
Tyvärr har avtalet ingen tvingande procentsats, detta har fungerat bra i övriga Sverige men Strängnäs har utmärkt sig som sämst i klassen. I dagarna ska våra rektorer sätta krontal på lönerevisionen från 1 april, dock har jag fått beskedet att Strängnäs kommun INTE tagit höjd för någon satsning på sina lärare och SYV! Sålunda lär revisionen hamna på sedvanlig industrinivå, 2–2,5 procent.
Om Strängnäs kommun ska kunna leva upp till sitt strävansmål – ”En utmärkt arbetsgivare” – och lyckas rekrytera kompetent personal, så måste man inse att Strängnäs kommuns, sedan många år, ekonomiskt eftersatta skola måste få ett kapitaltillskott – NU!
Våra lärare och SYV har under dessa år ändå gjort ett fantastiskt jobb – de har trollat med knäna och gjort allt för att eleverna inte ska hamna i kläm. Detta har dock sitt pris i sjuktal, lärare som gått in i väggen eller lärare som lämnat såväl kommunen som yrket.
Johan Dunér
Kommunombud/ordförande för Lärarnas Riksförbund i Strängnäs