Innan sommaren presenterade majoriteten sitt preliminära budgetförslag för 2018. Oppositionspartierna presenterade också sina skuggbudgetar. Vissa partier la fram fina ord utan siffror eller med majoritetens siffror. Vi i Vänsterpartiet valde som vanligt att lägga fram ett självständigt komplett budgetförslag som visar på en annan riktning för Strängnäs. Vårt förslag visar på ett ansvar för både verksamhet och kommunens ekonomi.
Strängnäs kommun har bland de högsta sjukfrånvarotalen i landet. Vi har i många år, flera mandatperioder, påpekat att sjukfrånvaron gått åt fel håll. Majoritetspartierna har börjat säga rätt saker, men gör fortfarande inte det som vi tycker behövs. Med fortsatta besparingskrav kommer det aldrig gå att åtgärda de skador på hela socialnämndens verksamhet som införandet av LOV i hemtjänsten gav upphov till, genom den kostnadsjakt och fokus på besparingar som det medförde. Det måste bli fokus på kvalitet och kompetensutveckling för att majoritetens numera vettiga ord ska få effekt. Majoritetens budgetförslag innebär däremot ett besparingskrav på socialnämnden i storleksordningen 10–20 miljoner, beroende på hur man ser på att tillfälliga pengar kan användas att täcka kostnader.
Alla skolor i skolstaden Strängnäs går inte bra. Skolvalet har skapat en uppdelning av barn där de av Skolverket utpekade avgörande faktorerna, som föräldrarnas utbildningsbakgrund och andelen pojkar, har blivit helt skeva mellan skolorna. Det gör att skolan inte blir likvärdig för alla elever och skolresultaten visar att skolorna misslyckas med att kompensera för elevernas olika förutsättningar. Majoritetens budgetförslag innehåller inga ansatser att ändra på det. Det innebär en tyst acceptans av att i vissa av skolorna har mindre än hälften av eleverna rätt att börja på gymnasiet efter nian.
Vårt budgetförslag innehåller stora satsningar på personalen och på verksamheterna inom barn- och utbildningsnämnden och socialnämndens verksamheter, finansierade med skattehöjning för att med buffertar och överskott i budgeten ha finansiell stabilitet.
Vi föreslår satsningar för att lyfta skolan, både personalen och resultaten, men också en omföring av från generell elevpeng till medel som fördelas på grundval av elevernas socioekonomiska förutsättningar. Skolan måste lyckas med sitt viktiga kompensatoriska uppdrag, en elevs bakgrund ska inte få vara avgörande för om hen klarar skolan eller inte.
Personalen inom socialnämndens verksamhet måste få andningsrum och kunna fokusera på att kvalitet i verksamheten, inte på besparingar. Att satsa på kompetensutveckling, rätt till heltid, inga delade turer och högre personaltäthet ger både personalen och verksamheten förutsättningar att lyfta kvaliteten och att undvika att fler blir sjuka av sitt jobb.
Läs om vårt förslag på strangnas.vansterpartiet.se och hör gärna av er till oss för fortsatta samtal. Strängnäs behöver byta riktning!
David Aronsson
gruppledare, Vänsterpartiet Strängnäs