Debatt: Utredningens förslag löser inte skolans problem

Det går inte att utläsa om det blir en besparing eller en merkostnad att göra de förändringar som föreslås, skriver miljöpartisten Ragnar Lindén.

Det går inte att utläsa om det blir en besparing eller en merkostnad att göra de förändringar som föreslås, skriver miljöpartisten Ragnar Lindén.

Foto:

Övrigt2017-11-07 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nationell statistik visar att Strängnäs satsar betydligt mindre på undervisning i grundskolan än andra kommuner. Skolstrukturutredningen visar framför allt att grundskolorna i Strängnäs kommun är i stort behov av mer resurser till undervisning, främst i form av personal. Lärarna behöver mer tid för varje elev, vilket kräver färre antal elever per anställd. De senaste åren är trenden i kommunen istället minskad personaltäthet i grundskolan och mindre resurser till undervisning. En direkt effekt av att de styrande (M+S) är sänkt elevpengen år efter år. I budget för 2018 är ytterligare en sänkning på 16 miljoner kronor planerad för skolan.

Även en rapport av revisionsföretaget PwC visade i våras att Strängnäs på bara några år gått från att ha en lärartäthet motsvarande rikssnittet till att ligga 20 procent lägre. Det påverkar förstås både lärmiljön och arbetsmiljön. Under samma år har sjukskrivningsnivåerna skjutit i höjden, antalet lärare som sagt upp sig ökat markant, skolresultaten sjunkit och kommunen hamnat i den absoluta botten i Lärarförbundets ranking Bästa skolkommun.

Miljöpartiet är av uppfattningen att kvalitet i undervisningen och skolresultat är viktigare än var skolorna ligger geografiskt. Men tyvärr redovisar utredningen inte någon helhetslösning. Vad som framför allt redovisas är en tänkt besparing på lokalhyror. Men eftersom det är kommunens eget bolag som kommer förlora hyresintäkter blir detta i realiteten ingen besparing, utan en förflyttning av kostnader inom kommunen. Landsbygdsskolornas lokaler är förmodligen inte lätta att hyra ut eller sälja. Särskilt inte med tanke på att förskolorna använder lokalerna. Dessutom har man räknat fel på lokalytorna, skolskjutskostnaderna underskattas och de ökade kostnader som uppstår i form av ombyggnation av de skolor som ska ta emot eleverna redovisas inte alls.

Det går alltså inte att utläsa om det verkligen blir en besparing eller en merkostnad att göra de förändringar som föreslås. Då kan vi inte motivera föreslagna nedläggningar av skolor och omflyttningar av elever och personal. Kan utredningen på ett väl underbyggt sätt redovisa en ordentlig reell nettobesparing så är vi såklart intresserade av att titta vidare på frågan.

Miljöpartiet har i sina budgetförslag för Strängnäs i flera år ökat skolans budget med fokus på ökad lärartäthet. För att förbättra både studieresultat och arbetsmiljö. Det kommer vi fortsätta att göra tills vi vänt den negativa utvecklingen i skolan.

Ragnar Lindén

Miljöpartiet de gröna, Strängnäs