"Doktor på nätet" kan bli "Sjukhus på nätet"

Anders Mansten ser en framtid där alltmer kontakt med läkare och sjukhus sker via nätet.

Anders Mansten ser en framtid där alltmer kontakt med läkare och sjukhus sker via nätet.

Foto: Olsson/TT Christine

Övrigt2018-02-10 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I den märkligt ljumma debatten runt den för landets väljare viktigaste valfrågan lyser ändå ett förslag upp här i Sörmland: Den moderata idén om shoppingcenteranknutna sjukvårdsmottagningar för patienter med höga krav på effektivitet med lättare åkommor. Det vill säga de flesta.

Samma målgrupp är det doktorerna på nätet riktar sig till. Den nya bransch som landstinget i Sörmland gav en puff med beslutet om gratis primärvård och som fick nätläkarbolagen att strömma hit men landets övriga landsting att surna till.

Samtalet om nätläkarbolagens framtid i Sörmland tystnade sedan, på samma sätt som diskussionen om sjukhusens redan hade. Framtidstron hos det Sverigeledande bolaget Kry och andra är ändå obruten. Marknaden till synes omättlig.

I hopp om att lösa några debattknutar vill jag i all anspråkslöshet släppa följande förslag för öppen debatt:

Fortsättningen på framgångssagan – doktorn på nätet – heter – sjukhuset på nätet.

Patienter som känner sig alltför krassliga för en tur till shoppingcentret och till och med för ett virtuellt läkarbesök bokar istället via datorn in sig som sjukhuspatient. I trygg och säker hemmiljö. De kaotiska och ostädade sjukhusen som EK och andra medier regelbundet rapporterar om undviks på så sätt enkelt.

Läkar- och övriga personalkontakter sköts här lika smidigt som i den virtuella öppenvården. På nätet. Provtagning (kiss, bajs och blod) outsourcas till företag med stark serviceprägel som pizzerior vars budpersonal erbjuds enkel men effektiv utbildning i ven- och annan provtagning. Leveranstid – tio minuter, en kvart!

På det viset kan sjukhusen i Sörmland drastiskt krympas och på sikt läggas ned, helst med det framgångsrika landstinget i norr – Stockholm – som förebild. Bygg ett nytt sjukhus bara för så pass högspecialiserade patienter, med tillräckligt dyr och högteknologisk utrustning, att nästan ingen patient kvalar in. Och nästan ingen vill arbeta där.

Återstår sedan operationssjukvården:

Med framtidens operationsrobotar kan all kirurgi enkelt och billigt utföras nästan utan personal.

Sörmland – i dag utan en enda operationsrobot! – bör självklart här ställa sig i framkant av utvecklingen. Tänka rätt är stort.

Tänka fritt ännu större.

Anders Mansten

Ledamot i Sörmlands landstingsfullmäktige