Eskilstunaduo mot OS: "En dröm som kan bli verklighet"

Eskilstuna fick med två talanger i den allra första svenska truppen som tar sikte mot OS 2020. ‒En surrealistisk dröm som plötsligt kan bli verklighet, säger Ludwig Ingemansson förväntansfull.Dessutom valde ett tredje lokalt framtidsnamn att tacka nej till truppen – för tillfället.

Daniel Barkelind (till vänster) och Ludwig Ingemansson är klubbkompisar i Eskilstuna och nu har båda tagits ut i den första svenska truppen som tar sikte mot Tokyo 2020 där karate debuterar som OS-sport.

Daniel Barkelind (till vänster) och Ludwig Ingemansson är klubbkompisar i Eskilstuna och nu har båda tagits ut i den första svenska truppen som tar sikte mot Tokyo 2020 där karate debuterar som OS-sport.

Foto: Privat

Övrigt2017-02-01 07:06
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När sportvärldens blickar riktas mot Tokyo om drygt tre år debuterar karate på OS-programmet. Ända sedan det blev klart i somras har "Ludde" varit helt inriktad på att ta sig dit. Ett första steg togs för ett par veckor sedan då han var på ett läger på Bosön.

‒Det var tre dagar där vi först gjorde olika tester kring kondition, styrka och uthållighet plus utförande av tekniker. Sista dagen hade vi matcher och jag vann båda mina så det kändes som att det gick bra på lägret, berättar 19-åringen.

Bra gick det även för kollegan i Eskilstuna Karateklubb, ett år yngre Daniel Barkelind. Båda övertygade så pass mycket att de blev två av åtta uttagna i disciplinen kumite (fighting).

De som tackar ja till en plats i OS-truppen får gå in i ett intensivt program, skräddarsytt för varje utövare, för att få bästa möjliga förutsättningar att förbereda sig för OS. Detta sker på något av tre karatecenter, ett i Stockholm, ett i Karlstad och ett i Sundsvall.

‒Så jag håller precis på och förbereder mig för att flytta till Stockholm. Det sker nu i dagarna och jag gör det för att kunna satsa heltid på min sport. För mig känns OS jättestort och att det kommit med på programmet i Tokyo gör det mycket enklare att våga ta steget och göra en full satsning, berättar Ludwig Ingemansson.

För Daniel Barkelind ska satsningen ske på det nordligaste centrat, alltså i Sundsvall. Men eftersom han fortfarande går i gymnasiet blir det till att börja med pendlande så ofta som möjligt.

I kata (form) kom bara två utövare med, en tjej från Degerfors och en från Stockholm. Ni som har läst tidningens sportsidor flitigt saknar säkert ett namn där, Eskilstunaklubben Goju-Kais mycket framgångsrika 18-åring Khai Truong. Han var också med på lägret på Bosön men ratades inte av sportsliga skäl.

‒Nej, jag hade kommit med men valde att tacka nej i nuläget. Det beror på att jag går sista terminen i skolan och vill göra klar den först. Det betyder inte att jag är borträknad från OS utan jag har chansen att komma in i truppen i ett senare skede. Tills vidare tränar jag på här i Goju-Kai, säger Khai och betonar att OS i Tokyo är ett stort mål även för hans del.

I maj tar för övrigt Sveriges olympiska kommitté ut nya idrottare till sitt Topp och talang-program vilket bland annat innebär ekonomiskt stöd i satsningen.

‒Även om jag inte kommer med där satsar jag för fullt. Men Topp och talang skulle göra allting mycket enklare, säger Ludwig Ingemansson.