Teknik och servicenämnden har gett grönt ljus till ett medborgarförslag – nämligen ett arboretum, på vanlig svenska en trädpark.
‒Processen har gått snabbt och smidigt, säger förslagsställaren Magnus Edvinsson när vi träffas en snöig, kall februarieftermiddag.
Hans förslag hamnade i kommunfullmäktige den 31 oktober i fjol.
Då blev Magnus Edvinsson inbjuden, men stannade hemma.
Nåväl, ärendet remitterades till teknik- och servicenämnden.
‒Dit gick jag däremot och fick vara med om att förslaget klubbades igenom.
Det hände så sent som den 24 januari.
Vi stämde träff med Magnus Edvinsson, som bor i den här delen av Strängnäs, för att titta på den tilltänkta ytan för trädparken.
Den ligger något närmare centrum än hundparken och fårhagen, alldeles bakom där Bovieran uppförs.
‒Det kommer att bli en härlig plats att besöka. Jag tycker till exempel att det kan vara ett bra utflyktsmål för traktens skolbarn, resonerar Magnus Edvinsson.
Med sig har han sin sambo Kristina Hybbert.
‒Magnus skickade in förslaget om en trädpark, men från början var det min idé, berättar Kristina Hybbert.
‒När vi började umgås, och jag bodde på annan ort, promenerade vi mycket i omgivningarna. Då såg jag den här platsen och tänkte: Här finns många av våra vanligaste trädslag redan, övriga kanske Strängnäs kommun kan komplettera med, säger hon vidare.
I sitt beslut skriver teknik och servicenämnden bland annat att "ett arboretum kräver finansiering av personalresurser men bedöms kunna inrymmas i befintlig budget" och "en trädpark skulle utgöra ett positivt inslag i Fårhushagen för både förskole- och skolbarn och allmänheten i övrigt. Både i undervisning och för rekreation".
Enklare skötsel och daglig renhållning skulle kunna skötas av socialkontorets LSS-enhet som nu arbetar med hundparken drygt 500 meter söderut.
‒Det är ett så fint område som dessutom rymmer mycket historia. För ungefär 1000 år sedan var detta en udde i Mälaren och här finns järnåldersgravar, konstaterar Magnus Edvinsson som föreslår att de olika trädslagen förses med skyltar där de beskrivs.
Rose-Marie Byström är tf sektionschef inom parkförvaltningen på Strängnäs kommun.
‒Det är helt nytt för mig och jag har inte ens hunnit titta på en karta. Men vi ska dit och inventera och göra en skötselplan. Sen får vi se vad som behöver planteras in. Jag vill poängtera att det bara handlar om svenska arter, därför är det inget arboretum i egentlig mening, säger hon.