Insändare: Kyrkan upplåter mark för lyxbostäder?

Ska det byggas en Bovierananläggning på kyrkans mark i Mariefred? undrar Åke Norell. Bilden är från Bovieran i Oppeby.

Ska det byggas en Bovierananläggning på kyrkans mark i Mariefred? undrar Åke Norell. Bilden är från Bovieran i Oppeby.

Foto:

Övrigt2017-07-03 13:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I anslutning till kyrkogården i Mariefred finns mark avsatt för kyrkogårdens framtida expansion. Om kyrkopolitikerna får som de vill kommer denna mark att tas i anspråk för uppförande av en jättelik Bovierananläggning.

Bovieran är – förutom en spekulation i dålig smak – ett kolossalt privat lyxbygge för seniorer i bostadsrättsform. På flera håll i landet – bland annat i Fårhushagen, Strängnäs – byggs efter detta koncept. Alla anläggningar är identiska och består av 48 bostadsrättslägenheter. En överglasad vinterträdgård med palmer för att ge Medelhavskänsla omges av huskroppar på tre sidor. Som att bo på franska Rivieran, heter det i marknadsföringen. Entrén är kameraövervakad. De boende kan från sina lägenheter se vem som vill komma in i deras slutna värld.

Våra kyrkopolitiker tycks ha fallit pladask för konceptet. Detta framgick av protokollet från kyrkofullmäktiges novembersammanträde. Kyrkofullmäktige gav då kyrkorådet i uppdrag att utreda en eventuell försäljning av mark bredvid kyrkogården för ett Bovieranbygge. Vad som sedan hänt är höljt i dunkel. Kyrkofullmäktige sammanträder två gånger om året. Någon avrapportering gjordes inte vid majsammanträdet, då allmänheten inte heller gavs möjlighet att ställa frågor.

Planerna på ett jättelikt Bovierahus på kyrkans mark har initierats utan att Mariefredsborna fått någon som helst information – inte i församlingsbladet och inte på församlingens hemsida. I verksamhetsberättelsen för 2016 omnämns inte heller planerna.

Enstaka protokoll läggs sedan några år sporadiskt ut på församlingens hemsida. Länge sökte kyrkorådet hindra att så skulle ske. Men Svenska kyrkan har antagit en offentlighetsprincip, som ger alla rätt att ta del av handlingar oberoende av kyrkotillhörighet. Svenska kyrkan eftersträvar nämligen öppenhet för att få engagerade medlemmar.

Vid höstens kyrkoval är det viktigt att rösta fram personer och nomineringsgrupper som tar demokratin och församlingsborna på allvar. Annars finns en risk att den bristande öppenheten inte bara ger oss oönskade lyxbostäder på mark avsedd för våra döda utan också påverkar människors intresse för Svenska kyrkan.

Åke Norell

ViSK, Vänstern i Svenska kyrkan, Mariefred