Nu har hon väl ändå fått nippran? Popcorn i maten?!? Ja! Det går, det är kul, det är humor, det ger stuns, smak, sötma och sälta. Popcorn förtjänar en modernisering och uppdatering med glimten i ögat.
I mina ögon hände det något lite sorgligt när mikropopen kom in i våra liv. De dominerar marknaden med hästlängder och gör det allt svårare för oss älskare av spispoppat att hitta opoppade kärnor i butikerna. Visst är det praktiskt, man besparar sig brända kastruller och potientiella brandfaror, och fort går det. Men ärligt talat… är det lika gott?
Poppar man sina popcorn på spisen går det dessutom att smaksätta dem redan från början på ett helt annat sätt. Ett hustrick är till exempel att tillsätta några droppar Tabasco i oljan för att få en skön touche av hetta som går rakt igenom vartenda popcorn.
Och det är just det som är grejen. Oavsett om du gillar salt, sött eller starkt. Popcorn har en snudd på unik förmåga att suga åt sig smaker och förmedlar dem till små puffiga smakbomber som briserar i munnen. Lägg därtill ett fenomenalt knaster och tuggmotstånd som vi inte bara hatälskar i biosätet, det kan också utnyttjas i maträtter som har allt att vinna på lite crunch.
Det finns med andra ord all anledning att skrota gamla regler och tankar om vad popcorn är och hur de ska smaka. I det popcornälskande USA finns det till och med speciella popcornerior som säljer snacksen i allsköns möjliga och omöjliga smaker. Och det blir allt vanligare på finkrogarna, antingen som småhippt klassiskt drinktilltugg eller som ett inslag i fantasifulla rätter och desserter.
Så väck barnet inom dig till liv. Pimpa dina popcorn som om det inte fanns någon morgondag. Heta kryddor, smaksatta smör, dränk dem i ost, vitlök, färska örter, chokladsås eller vad helst du behagar. Popcorn har helt enkelt inga gränser.
Ett litet ord på vägen, bara… Tänk på att het olja kan fatta eld. Skulle det värsta hända – släck lågorna med locket, aldrig med vatten.
Annars är det fritt fräs. Pop on!