Han tillbringade ett decennium av sin uppväxt i stiftsstaden. Banden till orten är fortfarande starka.
Numera driver Eriksson, som ingår i Culinary crafts programråd, Långbro värdshus i Stockholm.
I fredagens PM stod han uppsatt som måltidskreatör/designer. En roll Eriksson ville tona ner något.
‒Jag har bollat idéer med Jimmy Forzelius (huvudlärare på utbildningen, vår anm) och leverantörer, förklarar Fredrik Eriksson som kom i sällskap med flickvännen Ulrika Hallesius.
‒Det är viktigt med en meny som smakar Strängnäs med omnejd, tillägger krögaren och syftar inte minst på fiskrätten.
Hur länge har du haft den här stunden i tankarna?
‒Ett halvår kanske, men jag har förstås andra projekt också.
Fredrik Åström från Gripsholms värdshus/Svenska kulturpärlor är också en stor anhängare av Culinary craft.
‒Jag har varit med från början och hoppas kunna stödja utbildningen även fortsättningsvis, säger Fredrik Åström.
Han deltog även i det symposium i Paulinska salen som föregick festmiddagen.
‒Det var många bra föreläsare vilket ger dignitet till utbildningen, berättar Fredrik Åström.
Liselott Hagberg hade inget möjlighet att medverka i Nya vasaspelet nästa månad (vilket landshövdingen beklagar).
Men på fredagen kom hon till Strängnäs för att delta i invigningen av Culinary craft.
‒Det här känns väldigt framsynt och genomtänkt, konstaterar den tidigare riksdagsledamoten (för Folkpartiet-Liberalerna) som hade med sig maken Göran Hagberg.
‒Jag tycker det är viktigt att visa att restaurangutbildning inte bara handlar om att välja mellan kock och servitris, utvecklar landshövdingen.
Vilken är din egen relation till mat?
‒Jag äter nog allt utom pölsa. Att laga mat är roligt och mitt allra första jobb var inom restaurangbranschen.
Det var som väntat riktigt profiltätt på galan. I vimlet såg vi bland andra artisten Klasse Möllberg, professorn Carl Jan Granqvist, kommunstyrelsens ordförande Jacob Högfeldt och slottsherren Johan Klingspor från Stora Sundby.
‒Både Jacob och jag är intresserade av viltkött, det är väl därför jag hamnade här, säger Johan Klingspor när han insuper den sköna försommarkvällen ute på Campus.
Måltider hade förberetts till 140 personer.
‒Vi var i gång redan klockan nio i morse, berättar Simon Filander på Culinary craft-utbildningen.