För många svenskar och Eskilstunabor landar årets första lön på kontot dessa dagar. För barnmorskor, lärare och poliser märks regeringens skattepolitik på sista raden. Lönebeskedet blir dystert för många.
Trots vallöfte om att inte höja inkomstskatten för vanligt folk klassar regeringen allt fler löntagare med helt vanliga yrken som höginkomsttagare och ger dem en skattesmäll. I Sverige krävs hårt arbete men inte särskilt hög lön för att räknas som höginkomsttagare. Totalt en miljon människor har fått höjd inkomstskatt, däribland 4 av 10 barnmorskor, 4 av 10 poliser och 7 av 10 ingenjörer.
Detta är allvarligt, inte bara i kronor och ören. Det leder till att färre barnmorskor och poliser arbetar extratimmar, i en tid när det behövs fler på våra sjukhus och fler poliser för att göra oss tryggare. Drivkrafterna att arbeta försämras. De som ställer upp och arbetar får alltför lite kvar i plånboken av den extra ersättningen. Det måste bli mer lönsamt att arbeta. Regeringens skattehöjarpolitik är dyrt för våra barnmorskor och poliser.
Förutom höjda inkomstskatter, bjuder 2017 på en rad nya skatter och skattehöjningar, som ökar hushållens utgifter: ytterligare höjningar av bensinskatten, en skatt på elektronikvaror samt höjd alkohol- och tobaksskatt. Till och med biobesöken beskattas hårdare.
Den höjda bensin- och dieselskatten är ett svek mot alla som inte kan välja bort bilen för att köra till arbetet eller skjutsa sina barn till aktiviteter.
Vissa enskilda skattehöjningar kan tyckas oförargliga men sammantaget blir effekterna stora för familjekassan.
För svensk konkurrenskraft är det avgörande att det lönar sig att arbeta och att anstränga sig. Fler ska vilja gå till jobbet och fler vilja starta och driva företag. Fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. Många familjers ekonomier är beroende av att svenska företag är välmående. Mot den bakgrunden är det illavarslande att företagen, inte minst de mindre, står näst på tur på regeringens skattehöjarlista och riskerar en ordentlig skattesmäll.
Svensk konkurrenskraft måste ständigt stärkas och får inte tas för given. Därför behöver också våra företag och entreprenörer mötas av rimliga skattenivåer som gör att de kan konkurrera i en globaliserad värld med stenhård konkurrens.
Regeringens inställning - att höjd skatt inte får konsekvenser - vittnar om en oroväckande oförståelse för företagens betydelse för svensk ekonomi och för familjers trygghet. Det är att ta välfärden för given.
Moderaterna har en helt annan plan för Sverige. Vi vill att det ska löna sig bättre att arbeta och att driva företag. Vi vill sänka skatten på låga inkomster och införa ett bidragstak så att det lönar sig bättre att gå från bidragsberoende och utanförskap till arbete. Sist men inte minst vill vi stoppa skattehöjningarna för de som arbetar i välfärdens kärna.
Jari Puustinen (M), kommunalråd