Flera personer hängde på låset när Fabrikens restaurang öppnade under måndagen. Restaurang- och kökschefen Tim Gustafsson och kocken Hasse Vaernquist hade fullt upp i köket redan från början.
‒Det ser redan positivt ut, det kände vi direkt, säger Hasse Vaernquist när han summerade inledningen på dagen.
‒Folk har spanat här utanför i ett par veckor nu, man hör hur det snackas, säger Tim Gustafsson.
Mattias Bierfeldt kör taxi och kom in med sina kollegor strax efter öppning.
‒Vi var hungriga och vet vad kocken går för. Vi käkar ute nästan varje dag och det är bra att de öppnar ett ställe här som kan laga bra mat. Det är kul när något nytt händer i Sparreholm, säger han.
Tim Gustafsson arbetade tidigare som köksmästare på Hotel Malmköping. Nu är han förväntansfull inför att bygga upp restaurangen på Fabriken.
‒Det är kul att vara med och starta något från grunden. Det finns en stor efterfrågan på en restaurang här, bland annat bland de som handlar i Fabriken.
Vad kommer att serveras?
‒Varje dag kommer vi att servera en nöträtt, en rätt med fågel eller fläsk, en fiskrätt och en vegetarisk rätt. Sedan har vi en salladsbuffé också. Vi har "veckans lunch" och kommer att byta ut menyerna varje vecka. Det är så vi börjar, sedan kanske vi byter menyerna oftare längre fram om vi får mycket stammisar som äter här ofta, säger Tim Gustafsson.
Det var inte bara folk som arbetar i närheten som dök upp under restaurangens öppningsdag. Monica och Christer Nilsson hade rest till Sparreholm från Nyköping.
‒Vi tänkte att vi tar en dag här och prövar restaurangen. Jag tror att den kommer ge ett uppsving för hela Fabriken, säger Monica Nilsson.
Tidningen har redan tidigare skrivit om att Fabrikens satsning på den nya restaurangen har genererat runt tio nya arbetstillfällen. Bland de nyanställda finns, förutom Tim Gustafsson och Hasse Vaernquist, också Josefina Gärling. Under måndagen stod hon i kassan och tog emot matgästerna.
‒Det är nytt, men spännande. Det är kul att vara med och bygga upp det här, säger hon.
Fabriken kommer också att öppna en livsmedelsaffär under våren. Livsmedelsaffären förväntas, enligt Fabrikens ägare Habib Aissaoui, resultera i 30 nya arbetstillfällen. Den är planerad att öppna under den första veckan i april.