Musiklärare inspirerade till kunglig salut

Kulturskolans trumlärare Lars Östlund fick ett brev av en tidigare elev. Där stod det att musikläraren hade inspirerat till en trumsalut som ska spelas för kungen på hans födelsedag.

Lars Östlund är lärare för slagverk, drumcorps och blåsorkester vid Kulturskolan i Strängnäs.

Lars Östlund är lärare för slagverk, drumcorps och blåsorkester vid Kulturskolan i Strängnäs.

Foto:

Övrigt2018-02-14 16:35
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skribenten heter David Lindberg och är i dag regementstrumslagare i Arméns musikkår, Försvarsmaktens största orkester med 53 heltidsanställda musiker.

Men kring millennieskiftet var han värnpliktig i Strängnäs, och lärde känna Lars Östlund när denne lärde honom att spela säckpipa.

‒Han har tagit några trumlektioner också, minns musikläraren.

Sedan dess har de haft sporadisk kontakt via Facebook, tills plötsligt David Lindberg frågade efter sin gamla lärares adress. En tid senare damp det ner ett tjockt kuvert i brevlådan. Det innehöll originalnoterna till en drygt två minuter lång trumsalut, och en hälsning.

"Jag har tagit för vana att tillägna mina trumsaluter till personer som på ett djupgående plan inspirerat mig till att bli den jag är i dag. I år är det din tur!"

Trumsaluten heter Stolen och ska uruppföras av Arméns musikkår på kungens födelsedag den 30 april, och innehåller delar som Lars Östlund lärt ut till sin elev. Namnet Stolen har en speciell historia.

‒Det finns en övning där man spelar trummor fortare och fortare. De som inte orkar hänga med utan tappar takten får kliva av. Jag har ett vagt minne av det här tillfället. Jag hade lånat ut min övningsplatta till någon och spelade på en stol istället, säger Lars Östlund.

Han vann, trots att han inte hade samma förutsättningar som de andra deltagarna.

‒Det känns kul att han kom ihåg det, att det fortfarande är en stor grej för honom 20 år senare, säger Lars Östlund.

Han berättar att han är glad och hedrad åt att fått en trumsalut dedikerad till sig av en tidigare elev.

‒Det här är dessutom inte någon skolorkester. Saluten är tänkt att framföras av sju–åtta personer på ett väldigt visuellt sätt. Jag funderar på att åka dit och lyssna.

Tidningen har sökt David Lindberg för en kommentar.