Replik: Skollagen är bra – men den följs inte

Att elever halkar efter på grund av att huvudmännen inte tar sitt ansvar måste få ett slut, skriver tre kristdemokrater. Foto: Janerik Henriksson, TT.

Att elever halkar efter på grund av att huvudmännen inte tar sitt ansvar måste få ett slut, skriver tre kristdemokrater. Foto: Janerik Henriksson, TT.

Foto: Henriksson/TT Janerik

Övrigt2017-11-02 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ragnar Lindén (MP) påstår i Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning den 22 oktober att Alliansen inte har något svar på vad som ska göras i stället för den läsa-skriva-räkna-garanti som regeringen nu presenterat och att lagen är bra som den är. Och ja, lagen är bra som den är. Det som inte är bra är att lagen inte följs fullt ut.

Enligt Skollagen ska skolan utarbeta ett åtgärdsprogram för elever i behov av särskilt stöd. Av programmet ska framgå vilken typ av stöd som eleven behöver, hur stödet ska tillgodoses, när åtgärderna ska följas upp och utvärderas, och vem som är ansvarig.

Ofta måste föräldrar och anhöriga kämpa för att få rätt stöd för sitt barn i skolan. Det gäller inte minst här i Strängnäs. Det är ett svek.

Att elever halkar efter på grund av att huvudmännen inte tar sitt ansvar måste få ett slut. Både Skolverket och Statskontoret lyfter fram att regeringens åtgärdsgaranti riskerar att skapa en olycklig dubbelreglering samt att fokus riktas mot processen och inte innehållet. Lärarna kommer att behöva lägga mer tid och kraft på dokumentation.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) ser också en risk att specialpedagogens roll blir mer administrativ snarare än förebyggande och stödjande. Åtgärdsgarantin visar också på en bristande tillit till lärarkåren. Det är fel väg att gå.

Pia Steensland, KD Strängnäs

ledamot i barn- och utbildningsnämnden

Catharina De Geer, KD Strängnäs

gruppledare och före detta skolledare

Annika Eclund, KD riks

utbildningspolitisk talesperson