På Flens kommuns hemsida står det att "Man ska kunna åldras i trygghet och med bibehållen värdighet". Men detta ifrågasätter en kvinna vars gamle och svårt sjuke far nekas en plats på äldreboende i Flens kommun. Detta trots att han själv inget hellre vill än att flytta till ett boende där han kan få hjälp dygnet runt när det behövs.
Mannen är nästan 90 år, kan varken gå eller stå och är nästan blind. Dessutom har han cancer.
– Det är jättesvårt att man inte bryr sig om vad gamla människor vill. Hur sjuk ska man vara för att få komma in på ett äldreboende, undrar dottern.
Mannen har fram tills nu bott växelvis hemma hos sin fru och växelvis på korttidsboende. Enligt dottern har pappan nu blivit sämre och frun klarar inte längre av att sköta pappan. Fadern vill heller inte vara till last och vill bo på ett äldreboende för att känna sig trygg.
– Det är förskräckligt att tvingas se den oro det här skapar hos min pappa, bara för att de inte kan ge honom den trygghet han behöver.
Enligt dottern har pappan pratat mycket om att ta sitt liv eftersom han inte vill vara till last för sina anhöriga.
– Han är suicidal. Jag har gjort en orosanmälan. Men det spelar ingen roll vad man än gör. Jag känner mig helt maktlös.
Pappan har tidigare tackat nej till hemtjänst eftersom hans fru tidigare har kunnat ta hand om honom. Dottern misstänker att det kan påverka faderns möjligheter att få plats på ett boende.
Mannen vill vara anonym och därför framträder även dottern anonymt i tidningen. Efter att hennes far två gånger har fått avslag på sin ansökan om plats på särskilt boende, hyser dottern inga större förhoppningar om att det ska lösa sig för fadern.
– Men jag vill ha en diskussion om vad som är en värdig äldrevård. Jag tror att många kan tänka sig att betala mer skatt om de visste att det var så här.
Kuriren har pratat med Camilla Söderman som är avdelningschef för äldreomsorgen på Flens kommun. Hon kan inte uttala sig om det specifika fallet men kan säga vad som gäller generellt för att få en plats på särskilt boende.
– Åldern i sig tittar vi inte på. Man kan ha fyllt 90 men det tittar vi inte på. Man måste ha ett omfattande vårdbehov över hela dygnet, det räcker inte med delar av dygnet, säger Camilla Söderman.
Ett annat skäl att få plats på boende kan enligt Camilla Söderman vara om man har tappat förmågan att själv larma efter hjälp.
– Det psykiska kan också spela in. Om man upplever mycket oro eller ångest kan det vara ett skäl att få plats på boende.
Camilla Söderman säger vidare att det alltid också är personen själv som måste vilja flytta till ett boende, en anhörig kan inte bestämma.
– Jag kan inte gå in i fallet. Om det har prövats två gånger har man säkert gått igenom de här sakerna. Men om man har fått avslag kan man överklaga. Man kan ansöka igen om man blir sämre. Ett avslag gäller inte för all framtid.
Att mannen tidigare har tackat nej till hemtjänst, kan det påverka hans möjligheter att få en plats på särskilt boende?
– Man måste alltid testa hemtjänst om man inte ser direkt att det inte går. Men om biståndshandläggare tror att det räcker med hemtjänst måste man prova det, säger Camilla Söderman.