Kunderna får handla i lugn och ro och har hela tiden svar på hur mycket de handlat för.
Fler fördelar är att trycket mot de bemannade kassorna minskar och att kassapersonalen minskar riskerna för förslitningsskador.
– Om man adderar ihop all den vikt som alla kunder ska betala för i en bemannad kassa så blir det förstås flera ton som ska lyftas under ett arbetspass, säger Peter Slagbrand på Ica Maxi.
Betyder inte det att butikspersonalens sysselsättning på sikt är hotad?
– Nej, det betyder att vi kan förbättra servicen mot kunden, svarar Peter Slagbrand och samma sak betonar även Stora Coops stormarknadschef, Carina Palm:
– Det är ju en stor fördel och möjlighet för våra kunder som vill kunna handla lite mer snabbt och effektivt. Och det ger oss möjlighet att ge ännu bättre service till de som föredrar att handla manuellt.
Har man väl lärt sig det här så vill man förstås inte stå i en kö
På Willys Eskilstuna City ser man scannern som självklar. Den är här för att stanna.
– Har man väl lärt sig det här så vill man förstås inte stå i en kö, och det ger oss i butikerna en helt annan chans att verkligen möta kunderna, svara på frågor eller kanske bara prata lite grand, säger butikchefen Per Eriksson.
Han understryker också fördelarna med en bättre ergonomi för kassabemanningen som slipper undan den delen med de monotona momenten att skanna av varorna på banden, och anser att fördelarna är många.
– Skannrarna är driftsäkra och laddar fort, säger Per Eriksson.
Så långt alla fördelar, vad finns det för nackdelar?
– Kostnaden för alla handtagen, säger Peter Slagbrand. De kostar närmare 10000 kronor styck och du måste förstås ha en hel del för att få ett fungerande system.
Ökar risken för svinn?
– Det handlar om ett förtroende som inte ska missbrukas, menar Peter Slagbrand. Att någon kan missa att scanna en vara kan förstås hända. Men det blir ohållbart om några gör som ett par kunder gjorde för lite sedan - de scannade in varor för cirka 500 kronor och försökte bära i väg varor för närmare 8000 kronor.
– En butikskontrollant såg de båda och stoppade dem vid utgången.
LÄS MER ► Mor och dotter åtalas för stöld – betalade inte för allt i självscanningen
På Stora Coop menar man att avstämningar av kunder sällan visar några stora avvikelser. Det händer att någon enstaka kund missat att scanna en vara, men det händer också att någon kund scannat en vara för mycket, eller lyckats scanna en och samma vara två gånger.
– Sedan förekommer det personer som försöker missbruka systemet, men de upptäcker vi ganska snabbt och där är väl ursäkterna ungefär de samma som när vi upptäcker någon annan som blir påkommen med att stjäla i butiken, säger Carina Palm.
Om en kund däremot upprepade gånger missköter förtroendet riskerar de motåtgärder, men det betonar Carina Palm är ovanligt.
– Är det någon som uppenbart missbrukar tjänsten blir de avstängda, säger hon.
Samma erfarenheter har branschkollegorna på Willys på Kungsgatan:
– Jo, några av kunderna måste vi väl slutligen ta bort den här möjligheten för, och det är väl oftast så att vi är ganska överens om den saken, kunderna och vi, säger Per Eriksson.
Vad tror handlarna om framtiden? Är det någon livsmedelsaffär som har råd att stå över det här systemet i längden?
– Allt hänger på vad kunderna efterfrågar och det är olika för olika butiker, svarar Carina Palm. Men efterfrågan på automatiska kassor ökar så det kommer på sikt sannolikt att finnas i de allra flesta av Coops butiker, men relationen mellan hur många automatiska och manuella kommer skilja sig mellan olika butiker.
FRÅGAN: VÄLJER DU ALLTID ATT SCANNA SJÄLV?