Tidlöst ämne med hög igenkänning

Selma Merdovic har läst en bok som var svår att lägga ifrån sig.

Selma Merdovic.

Selma Merdovic.

Foto:

Övrigt2017-11-16 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sommarlandskapet ven förbi i snabb fart utanför tågfönstret. Jag hade lämnat Katrineholm bakom mig för att spendera sommaren i en tysk småstad, långt bort från alla jag kände.

Man kan tro att jag var rädd, på väg mot ett annat land där avlägsna släktingar var de enda jag kände. Men nej, jag längtade. Längtade efter att komma bort från den lilla staden där alla påstod känna mig, längtade efter något annat än den lilla svenska staden kunde erbjuda.

Under hela den långa tågresan satt jag med ”Down under” i knäet och läste om Jim, som precis som jag, lämnat Sverige bakom sig för att starta om på nytt.

Boken utspelar sig år 1987. En ung kille vid namn Jim flyger över Stilla havet, på väg mot Nya Zeeland. Han har aldrig känt att han har passat in, och nu när han svikit den som betytt allra mest för honom bestämde han sig för att lämna Sverige och sitt gamla liv bakom sig.

I det nya landet, hans nya hem, bor han hos sina kusiner och deras föräldrar. Till en början går allt bra, de kommer överens och Jim hittar snabbt ett jobb. Men ju mer tiden går, desto otrevligare beter sig farbrodern.

En dag när han rotar igenom Jims saker hittar han brev från en av Jims vänner, och när han förstår att Jim är homosexuell slänger han ut honom.

Den dagen blir Jim hämtad från jobbet av farbroderns fru som kör honom till ett vandrarhem och förbjuder honom från att träffa sina kusiner.

Jims tillvaro förändras drastiskt. Han slutar jobba och börjar istället festa i ett försök att glömma bort sina problem, men i stället växer de bara. Han mår allt sämre och det enda han vill är att på något sätt komma bort från sig själv.

Känslan av att aldrig kunna vara sig själv, att alltid behöva gömma sig bakom sina lögner, är ett genomgående tema i boken. Hela sin uppväxt har Jim känt sig annorlunda, utan att kunna göra någonting åt det. När han väl får chansen att lämna allt bakom sig tar han den, men inget blir som han tänkt sig.

För att förstå Jims situation ges flera återblickar till barndomen. I slutet får läsaren även veta anledningen till varför han lämnade Sverige bakom sig.

Boken utspelar sig som sagt för trettio år sedan, ändå är det så lätt att känna igen sig i Jims historia. Känslan av att ha en hemlighet som man inte kan anförtro någon, att man måste leva i en lögn och hur svårt det kan vara att hitta sig själv är tidlösa ämnen som unga även idag känner igen sig i.

Boken är en riktig bladvändare, det är enkelt att ryckas med av Jims historia. Vad hände i hans förflutna, och vad kommer hända härnäst?

Efter att ha läst ”Down under” undrar jag vad författaren Johan Ehn kommer göra härnäst? Jag hoppas i alla fall på ytterligare en bok!

Selmas​ ​topplista

"Note to self" av Connor Franta

"Färjan" av Mats Strandberg

"Four" av Veronica Roth