"Vi kan inte andas ut förrän till hösten – om ens då"

Inte ens när den nuvarande akuta foderbristen är löst kan djurägarna andas ut. Det menar Johan Lagerholm, vice ordförande i LRF Sörmland och rådgivare åt lantbrukare som håller djur och odlar mark.

Johan Lagerholm är rådgivare till lantbrukare inom både djurhållning och växtodling. Foto: Privat

Johan Lagerholm är rådgivare till lantbrukare inom både djurhållning och växtodling. Foto: Privat

Foto:

Övrigt2018-02-05 07:31
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Johan Lagerholms intryck är att torkan drabbat väldigt ojämnt och att en hel del mjölk- och köttproducenter trots allt har klarat sig rätt bra. Dock långtifrån alla.

– Det finns producenter som haft svårt att skrapa ihop den skörd som behövs. Då blir det jättesvårt. Får man inte sitt eget grovfoderbehov täckt kan man inte räkna med att få tag på det i sin närhet heller.

Det finns hö och halm att köpa från andra delar av landet där sommaren var mer gynnsam. Men:

– Då kan fraktkostnaden bli i nivå med vad själva fodret kostar.

Så när kan hästägare och lantbrukare andas ut?

– Sitter man på inget eller ett litet lager av grovfoder så är det inte förrän man börjar skörda till hösten, om ens då. Blir det ännu en dålig sommar är risken att man får slakta djur för att fodret ska räcka. Det finns det säkert gårdar som gjort redan under 2017, säger Johan Lagerholm.

Sara Runeström är distriktsveterinär i Sörmland och möter dagligen både lantbrukare och hästägare.

– En del gårdar har svårt att hålla hullet på sina köttdjur och en del har fått sälja av ungdjur till andra delar av Sverige. Nu står en del stallar tomma. Det är en förlust, allra helst när man äntligen får lite bättre köttpriser.

Vad kan hästägare som helt enkelt inte får tag på grovfoder göra?

– Man kan utfodra en häst med halm, om den får ett tillräckligt bra kraftfoder till. Men! Ska man börja mixtra så så måste man analysera halmen och ta hjälp av en foderrådgivare.

Hästar har ofta känsliga magar och kan bli allvarligt sjuka av plötsliga eller omfattande foderbyten. Sara Runeström har dock ännu inte märkt någon ökning av kolikfall relaterat till just detta.

– Däremot är det, som vanligt i januari, otroligt många kolikfall som främst är relaterade till att man inte ser till att hästen har tinat vatten i hagen, säger hon.

Kolik

Kolik är ett samlingsnamn för olika former av ont i magen, vilket kan vara helt ofarligt eller livshotande.

Hästar är exempelvis ofta känsliga för plötsliga foderbyten, eller för om den får för lite grovfoder. Hästens mag- och tarmsystem är utvecklat för 14-18 timmars grästuggande per dag.

Den här tiden på året drabbas fler hästar av kolik, eftersom de ofta rör på sig mindre, eventuellt åtkomligt gräs kan vara dåligt och det är svårare att ordna tillräcklig tillgång på vatten.

Källa: Distriktsveterinärerna