Sverige är ett av de värsta länderna för asylsökande

Kvinnliga asylsökande demonsterar vid Migrationsverket i Flen.

Kvinnliga asylsökande demonsterar vid Migrationsverket i Flen.

Foto: S Sundin

Replik2024-01-25 09:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag håller fullständigt med om nästan allt vad som Alex Voronov, född 1975 i Odessa, Ukraina, skriver i sin ”gästkrönika” om ukrainarnas situation i Sverige efter två års krig i Ukraina. Hans rubrik lyder, ”Vill Sverige kasta ut ukrainarna”?

Tyvärr är det ju inte bara flyktingar från Ukraina som lever under dessa odrägliga förhållanden i Sverige i dag – vårt land ska verkligen skämmas över att det är så. Dels då själva hanteringen av deras ärenden – pratar vi om andra asylsökande, så betyder det inte ”bara” två år av väntan, utan åtta, tio år eller kanske till och med längre tid i denna framtidslösa ”bubbla”. Dels handlar ju det om den usla ersättning de erhåller, som alltså inte justerats sedan 1994, enligt Alex Voronov.


Denna månadsersättning för allt motsvarar ungefär halva försörjningstödsnormen, enligt Alex Voronov. Hur och på vilka grunder kan dessa ersättningsnivåer vara så låga, när bara matpriserna under de senaste två åren har haft en uppgång på 20–30 procent? På vilka grunder har inte ersättningarna justerats? 

Är det en medveten strategi för att människor i behov av asyl inte ska söka sig till Sverige? Sverige ska vara mer oattraktivt att komma till, är min enda förklaring. Har Migrationsverket andra förklaringar så skulle vi verkligen vilja ha dem klarlagda.

En annan kostnad, som också ligger inom de asylsökandes ekonomiska ”kräftgång”, är patientavgifter för läkarvård och mediciner. Jag har nära vänner som befinner sig i gruppen asylsökande under en längre tid, alltså över åtta år. Tidigare när de vuxna var i behov av sjukvård, vilket står inskrivet att asylsökande har, så länge de kan uppvisa ett giltigt LMA-kort, så fanns en avgift på 50 kronor/besök. Numera betalar de full avgift.

Jag vet, därför att jag har betalt dessa fakturor för några av mina vänner. Det är ju så att en asylsökande inte har tillgång till ”Bank-Id” eller till exempelvis ”Swish”, eftersom de inte har nyckeln till vårt samhälle – de fyra sista siffrorna i ett personnummer. 

Då kan man inte betala en faktura. Det finns även mycket annat som man heller inte kan göra: öppna bankkonto, ta emot försändelser genom posten, man kan inte ha ett lånekort på biblioteket, man kan inte handla på Systembolaget om de kräver legitimation med mera.

Så man undrar ju varför Region Sörmland skickar ut fakturor, som de asylsökande egentligen inte kan betala. Det går inte att betala fakturorna på vårdcentralen heller. Därför måste de ha någon som har personnummer för att kunna betala räkningar i internetbanken. 

En annan ny företeelse som nu också har dykt upp är återvändandecentra. Migrationsverket kommer att starta fem återvändandecentra för personer som har fått beslut om av- eller utvisning eller överföring till annat land. Ett av dessa särskilda boenden planeras uppföras i Märsta.

Enligt information från Migrationsverket har de hittat en lämplig byggnad, som dock inte är slutbesiktigad än. Byggnaden ska rymma drygt 500 personer. Dessa centra finns redan i dag, bland annat i Märsta och ytterligare fyra platser. Jag känner redan några som är hänvisade dit. Genom min kropp går det en rysning när jag tänker på detta. Det får mina tankar att återvända till Nazittyskland.

Svaret på Alex fråga i rubriken är: Ja, vi vill kasta ut ukrainarna och alla andra asylsökande, oavsett om vi har nytta och behov av dem och deras tjänster. Jag skäms över att vara svensk i dag. Sverige var tidigare ett av jordens mest välkomnande land för asylsökande – nu har vi blivit ett av de värsta.
 

Sören Sundin
Flensbo och SFI-lärare