Det är en styrka att inte vara en perfekt politiker

Det är en styrka som gruppledare att inte vara en perfekt politiker. Det är sådana som jag som bevisar att det demokratiska systemet fungerar, replikerar Vård för Pengarnas gruppledare Tomas Borin till Vänsterpartiets gruppledare Lotta Back.

Det är en styrka som gruppledare att inte vara en perfekt politiker. Det är sådana som jag som bevisar att det demokratiska systemet fungerar, replikerar Vård för Pengarnas gruppledare Tomas Borin till Vänsterpartiets gruppledare Lotta Back.

Foto: Pressbild

Replik2024-05-16 06:02
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack för din debattartikel, Lotta! (EK 10/5)  Den bekräftar att Vård för Pengarna är ett hot mot etablissemanget och att vi är på rätt väg. Det känns mycket bra.

Till att börja med: Det är en styrka som gruppledare att inte vara en perfekt politiker. Det är sådana som jag som bevisar att det demokratiska systemet fungerar. Vård för Pengarna har aldrig utgjorts av och kommer nog aldrig utgöras av välsmorda proffspolitiker.

 Själv har jag bakgrund som musikunderhållare och som skötare inom psykiatrin. Jag har aldrig varit med i något politiskt ungdomsförbund, jag har aldrig drillats på en politisk kursgård. Jag är en helt vanlig människa – alltså precis en sådan som vi förtroendevalda ska företräda. Det är jag stolt över. 

Om du tror att jag någonsin uttryckt att ”jag inte kan bättre” som någon slags generell personbeskrivning har du förstått väldigt fel. Det du syftar på är sagt i ett specifikt sammanhang och beskriver inte mig som person. Det som beskriver mig som person är att jag alltid gör mitt bästa, och jag gör det ur hjärtat. Det är jag stolt över. 

Du påstår att koalitionen är dåliga på att ge information. Om du anser att du får bristfällig information kanske du till exempel personligen ska använda ditt partis insynsplats i Utskottet för strategi och uppföljning. Där får man fortlöpande extremt bra information om mycket som sker, har skett och ska ske i regionen. Du kan ju också göra som regionstyrelsens ordförande bjudit in dig att göra: lyft telefonluren och ring honom när du vill om vad du vill. Det är ett välment tips på vägen. 

Jag tycker verkligen inte vi ska recensera varandra som talare, men om jag beskriver min egen insats härom sist så anser jag det vara en styrka att våga visa känslor – även från talarstolen – när man talar om något meningsfullt. Jag talade ur mitt hjärta och jag talade för något som var viktigt och sant. 

Jag ansåg det vara en självklarhet att redogöra för Grönlund-avtalet i samband med årsredovisningen. Det borde du också tyckt var bra, eftersom du efterfrågar just det i din debattartikel. Det jag framförde var en beskrivning av hur avtalshistorien började. Det tror jag var av stort intresse hos media och medborgare. Och som jag sa – i det avtalet finns ingen underskrift från Vård för Pengarna. Det är sanningen och jag kan inte ändra på den. 

Sanningen är också att Vård för pengarna i högsta grad bidrar till administrativa och politiska besparingar. Vi i koalitionen har lagt ett varsel på 700 tjänster, vilket givetvis kommer innebära neddragningar inom administrationen.

Vad gäller politiska besparingar var Vård för Pengarna drivande för att få igenom en frysning av politikerarvoden och partistöd, dessa kommer därmed inte räknas upp under 2024, utan stannar kvar på 2023 års nivå. Det är en solklar politisk besparing, helt i linje med vår ideologi. Och som ett bidrag till regionen och dess skattebetalare gav Vård för Pengarna tillbaka en miljon av sitt partistöd i oktober förra året. Det är något jag är stolt över. 

Som du säger, Vård för Pengarna närmar sig tio år i regionfullmäktige! En enorm bedrift av ett gräsrotsparti som bildades 2013, kom in i landstingsfullmäktige 2014, kom i styre 2018 och fortsätter med det även 2024. 

Den 14:e september är det prick tio år sedan vi kom i in fullmäktige och jag lovar ur hjärtat att vi kommer att fira det ordentligt! Och vi kommer så småningom fira även 15, 20 och 25 år som outsiderpartiet som tog sig in i region Sörmlands politiska finrum. 

Tomas Borin
Gruppledare Vård för Pengarna, Region Sörmland