Ingen stödbehövande ska sättas på gatan

Socialnämndens vice ordförande bemöter en del av Vänsterpartiets motargument gällande nedläggningen av stödboenden.

Socialnämndens vice ordförande bemöter en del av Vänsterpartiets motargument gällande nedläggningen av stödboenden.

Foto: Veronica Karlsson

Slutreplik2023-06-12 08:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I deras replik till min debattartikel ("Vi ser social nedrustning i Eskilstuna" i EK 29/5) öppnar Sebastian Nygren (V) och Maria Chergui (V) med att jag anser att stödboenden kostar för mycket, det är inte vad jag skrev. Jag har inte påstått att stödboenden kostar för mycket, jag skrev att det i underlaget är “tydligt att nedläggning är en del av en kostnadsminskning som måste genomföras” avseende Kvinnobo och Klostergatan som är stödboenden. Sedan skrev jag “man kommer kunna möta upp en stor del av behovet från den insats som Kvinnobo erbjudit inom andra befintliga verksamheter. Det är också viktigt att det är tydligt att ingen sätts på gatan. Behövs en insats kommunen inte kan erbjuda så kommer den att köpas in av extern aktör”, något som framöver blir billigare.

Ni skriver vidare att ni tar ansvar och tänker på människor och inte bara “stirrar” på kostnader. Om så är fallet och jag också får måla med bred pensel och generalisera som ni gjort i er replik, tänker jag så här: Om man kan bibehålla nivån av stödinsatser och kvalitet till människor som behöver det till en lägre kostnad, innebär det rimligtvis att vi kan hjälpa fler människor. Det borde ni hålla med om är en bra sak?

För att kunna ta ansvar måste man bredda perspektivet och se helheten, vad har vi för resurser, vad ska dessa räcka till, vad är behovet och hur kan vi få varje skattekrona att göra mest nytta för våra medborgare? Det gäller att alltid ha det mänskliga perspektivet för ögonen och samtidigt också se till det stora, det tycker inte jag att Vänsterpartiet lokalt gör och det var det min debattartikel gick ut på, att tydliggöra vad nämndens beslut innebär men kanske framförallt vad det inte innebär.

Ni nämner riskanalysen men utesluter vad åtgärderna är för dessa. Vi har, precis som medborgarna, tillgång till samma material. För det första står det som åtgärd bredvid “risk att inte kunna ge stöd på hemmaplan för kvinnor…” följande: “Differentiera nuvarande Pelaren och skapa en kollektiv del om ca 4 platser” till kvinnor. Vidare skriver ni “En annan riskfaktor som utredningen pekar på är att kvinnor kan bli tvungna att bo tillsammans med sin våldsutövare.” Det står klart och tydligt i beskrivningen om åtgärd att man ska tillämpa “nogsamma lämplighetsbedömningar och resursplaneringar […] av både våldsutsatta och våldsutövare.” Har Vänsterpartiet verkligen så lågt förtroende för alla de som arbetar inom socialtjänsten och dess förvaltning?

Ni skriver att “majoriteten i Eskilstuna i sin strävan efter Helsingborgs ekonomiska standard”, när det tydligt står i förvaltningens underlag att Helsingborg är en jämförbar kommun statistiskt, det är inte majoriteten som gjort underlaget? Ni skriver att deras nedläggningar gör det “lätt att uppnå deras siffror”, ingenting vi i Eskilstuna beslutar tar vi lätt på.

Avslutningsvis vill jag bara passa på att påpeka att jag heter Lidén och inte “Lindén”, jag klandrar er inte, många gånger har jag fått heta Lindén i livet, det är lätt att missta sig.