Fler tror på stigande bostadspriser

Andelen hushåll som tror på stigande bostadspriser det kommande året ligger den här månaden på 59 procent, en ökning med 1 enhet från förra månaden.

Andelen som tror på stigande huspriser ökar något, enligt SEB:s statistik. Arkivbild.

Andelen som tror på stigande huspriser ökar något, enligt SEB:s statistik. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi2024-10-14 07:44

Andelen hushåll som tror på sjunkande priser minskar med 1 enhet till 10 procent, och andelen som tror på oförändrade priser ligger på 20 procent vilket är samma nivå som förra månaden.

Boprisindikatorn, som är skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, ligger i denna mätning på plus 49, vilket är en ökning med 2 enheter från förra månaden.

"Optimismen tilltar något den här månaden och nästan 60 procent av hushållen tror på stigande bostadspriser det kommande året. Med Riksbankens senaste räntebesked och tydliga signaler om att fler sänkningar väntar i höst finns det anledning och tro att både boprisförväntningar och faktiska bostadspriser kommer fortsätta stiga", säger SEB:s privatekonom Américo Fernández i ett pressmeddelande.

Hushållen tror i genomsnitt att Riksbankens styrränta kommer att ligga på 2,94 procent om ett år, vilket är en minskning med 0,16 procentenheter från föregående månad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!