Handelsbanken imponerar inte på börsen

Handelsbanken, en av landets allra största bolånebanker, klår förväntningarna med ett kraftigt vinstlyft under första kvartalet. Men marknaden var inte imponerad. Aktien sjunker med cirka 1 procent.

Storbanken Handelsbanken, med vd Carina Åkerström, rapporterar kvartalsrapport. Arkivbild.

Storbanken Handelsbanken, med vd Carina Åkerström, rapporterar kvartalsrapport. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ekonomi2023-04-26 06:33

Sammantaget beskriver Citis bankanalytiker Maria Semikhatova kvartalsrapporten från Handelsbanken som neutral.

Räntenettot, det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåning, är förvisso något bättre än väntat, konstaterar hon. Men om man tar hänsyn till finansieringskostnaderna för den finländska verksamheten ser det inte lika kul ut, tillägger hon

Vd Carina Åkerström tycker dock rapporten visar på en positiv utveckling.

"Vi fortsätter att visa på ett resultat där intäkterna stiger på de viktiga raderna, intäkterna ökar mer än våra kostnader. Vi har god kostnadskontroll. De kostnader som ökar är bra kostnader, det vill säga kostnader som utvecklar banken", skriver Carina Åkerström.

Hon tonar samtidigt ned Handelsbankens exponering mot kommersiella fastighetsbolag med problem till följd av det snabbt stigande ränteläget.

"I bankens löpande genomgång av exponeringarna mot fastighetsförvaltningsbolag kan vi fortsatt konstatera att kreditkvaliteten är god. Förklaringen ligger i motståndskraftiga kassaflöden, låga belåningsgrader och aktiva insatser av ägare där det funnits behov att stärka finanserna", skriver hon.

Fakta: Vinst och räntenetto lyfter

Handelsbanken redovisar ett rörelseresultat före kreditförluster på 9 210 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 7 176 miljoner kronor under motsvarande kvartal i fjol.

Resultatet var bättre än väntat.

Räntenettot – det banken tjänar på skillnaden på in- och utlåningsräntor – lyfte till 11 485 miljoner kronor. Det kan jämföras med ett räntenetto på 8 014 miljoner ett år tidigare.

Provisionsnettot – det banken drar in på avgifter och provision – sjönk samtidigt till 2 766 miljoner kronor, mot 2 877 miljoner ett år tidigare.

Totalt ökar intäkterna med 22 procent till 14 985 miljoner kronor, medan kostnaderna ökar 12 procent till 5 776 miljoner.

Kreditförlusterna under första kvartalet blev 30 miljoner kronor, upp från 6 miljoner under motsvarande kvartal 2022. Men nivån är väldigt låg, på 0,01 procent av lånestocken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!