FAO:s matprisindex sjönk med 2,1 procent jÀmfört med februari och med 20,5 procent jÀmfört med mars i fjol. Det Àr bland annat lÀgre priser pÄ spannmÄl och vegetabilisk olja som bidrar till att indexet sjunker.
FAO pekar ut flera orsaker till att livsmedelspriserna har sjunkit sedan toppnoteringen i mars förra Ă„ret â god tillgĂ„ng pĂ„ rĂ„varor, dĂ€mpad efterfrĂ„gan och Svartahavsavtalet som ser till att bland annat spannmĂ„l kan fraktas ut ur Ukraina.
Trots nedgÄngen Àr priserna pÄ spannmÄl, oljor och andra rÄvaror i livsmedelssektorn fortsatt höga, betonar FAO.
"Medan priserna sjönk pÄ global nivÄ, Àr de fortfarande mycket höga och fortsÀtter att stiga pÄ flera inhemska marknader, vilket innebÀr ytterligare utmaningar för livsmedelssÀkerheten. Det gÀller sÀrskilt för lÀnder som Àr nettoimportörer av livsmedel, och dÀr situationen försvÄras av att deras valutor försvagas mot dollarn och euron och dÀrmed ökar skuldbördan", sÀger FAO:s chefsekonom Måximo Torero i ett pressmeddelande.
För enskilda grödor ser utvecklingen lite olika ut.
Exempelvis sjönk de internationella vetepriserna med drygt 7 procent, vilket frÀmst berodde pÄ stor skörd i Australien, högt utbud frÄn Ryssland och att Ukraina kan fortsÀtta att exportera frÄn hamnar i Svarta havet.
DÀremot steg priserna pÄ smör i vÀrlden som en konsekvens av stark efterfrÄgan.
Ăven sockerpriserna gick upp och ökade till den högsta nivĂ„n sedan oktober 2016, vilket avspeglar oron för minskad produktion i Indien, Thailand och Kina.