I veckan skenade elpriserna i södra halvan av landet. Tidvis var skillnaderna flera tiotusen procent.
Men även över lite längre tid betalar hushåll och företag som regel dubbelt så mycket för elen i Götaland och Svealand. Så här långt i december ligger snittpriset i Norrland (elområde 1 och 2) på cirka 13 öre, i elområde 4 på runt 1,20 kronor per kWh. Nästan tio gånger högre. Hittills i år ligger priset dubbelt så högt i Sydsverige.
Tio öre mindre
Trots det betalar norrlänningar dessutom nästan tio öre mindre i elskatt per kilowattimme – en skatterabatt som infördes i början av 1980-talet som en regionalpolitisk kompensation för att det är dyrare att värma upp ett hus i det kallare Norrland.
Det stödet infördes långt innan Sverige delades in i elområden (2011) med olika priser som följd.
För en villaägare som bränner cirka 20 000 kWh per år gör det cirka 2 000 kronor per år i skatteskillnad. Rabatten uppgår samlat till cirka 760 miljoner kronor årligen, enligt regeringens statsbudget.
Det här irriterar – det sänker konkurrenskraften för företag i Sydsverige, anser kritikerna.
"Närmast hånfullt"
"Vi får nu i stället höjningar. Det är närmast hånfullt. Men det allvarliga är att det kostar jobb och sänker konkurrenskraften", säger Per Tryding, vice vd för Sydsvenska Handelskammaren.
Den ordinarie skatten höjs igen vid årsskiftet med 1,1 öre per kWh, trots att regeringen och Sverigedemokraterna hade lovat att frysa skatten. Samma sak skedde vid förra årsskiftet. Inklusive moms kommer elskatten nästa år bli närmare 55 öre/kWh. I stora delar av Norrland ligger rabatten kvar på 9,6 öre.
Näringsdepartementet hälsar att det inte ligger särskilt högt på agendan att se över skatteskillnaden.